Index Vakbarát Hírportál

Kiskarácsony, nagykarácsony, sütit sütöttek az űrállomáson

2019. december 27., péntek 14:32

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, űrtörténeti mérföldkőhöz érkezett a Nemzetközi Űrállomás, mikor először sütöttek a fedélzetén süteményt. 

A Hiltonból hozott és speciális sütőben sütött keksz azonban nem élvezeti, sokkal inkább tudományos célokat szolgált. Most karácsony alkalmából elkészült a sütemény, de a kísérlet kegyetelnségét mutatja, hogy az űrhajósok nem ehették meg, hanem majd visszaküldik a Földre, hogy kiderüljön, hogy egyáltalán lehetséges-e sütni gravitáció nélkül, és milyen folmatokon mennek keresztül az űrben sütés közben a hozzávalók.

A sütés a Földön viszonylag egyszerű dolog, mármint abból a szempontból, hogy a világűrben nem száll fel a meleg, és az sem biztos, hogy a sütemények a tepsiben vagy a sütőformában maradnak. A művelethez egy speciális sütőt is kellett gyártani, ami minden oldalról melegítette a tésztát. Maga a tészta is egy olyan speciális edénybe került, amiből nem tudott kilebegni sütés alatt sem. 

Az űrállomáson Luca Parmitano kapta a feladatot, hog süssön süteményt. A NASA-nak azt mondta, hogy nagy kihívást jelentett eltalálni, hogy meddig kell sütni a csokis kekszet, mert az első három próbálkozása meglehetősen nyers maradt, de karácsonyra sikerült olyan sütiket gyártania, amik szép barnára sültek és a csoki is elolvadt. A desszertek most lefagyasztva várják, hogy visszakerüljenek a Földre, és ott tovább tanulmányozzák  szerkezetüket és az összetevőkben végbement változásokat. 

A híradások pedig szeretnének megnyugtatni mindenkit, hogy a nyers tésztaszállítmány mellé csomagoltak néhány kész süteményt is, úgyhogy az űrhajósok nem csak nézhették az űrsüteményeket, de meg is kóstolhatták a Földön sütött változatot. 

Rovatok