Index Vakbarát Hírportál

A húslobbi szerint férficsöcsöt növeszthet a vegán hamburger

2019. december 31., kedd 00:20 | aznap frissítve

Nemrég furcsa háború kezdődött el a húsipar és a növényi alapú húsok között. Feltehetően ennek keretei között jelent meg egy még furcsább cikk a Tri State Livestock News nevű oldalon arról, hogy

a vegán hamburgerben lévő növényi alapú hús megnövesztheti a férfiak mellét.

Ez a „hús” egyébként nem csak növényekből készül, az eljárás kulcsszereplője ugyanis a Pichia pastoris nevű élesztőgomba. Nagyon leegyszerűsítve: egy szójából származó fehérjét kódoló gén – amely hasonlít az emlősökben található egyik génre – és az élesztőgombából származó gén segítségével állítják elő a húsízért felelős fehérjét, amelyhez aztán szója- és búzaproteineket adagolva gyártják le a hamburgerpogácsát és még egy rakás másféle műhúst is.

A cikket jegyző állatorvos, Dr. James Stangle szerint a nem igazi hús ugyanis több ösztrogént tartalmaz, pont a szója miatt. Elmondása szerint míg egy rendes Whopperben 2,3 nanogramnyi ösztrogén van, addig az – általunk is kóstolt – Rebel Whopperben 44 milligramm női hormon található. Eszerint egy húsmentes húspogácsa 18 milliószor több női hormont tartalmaz, mint a húsos verzió.

Bár bizonyos állatkísérletek igazolhatják Stangle feltevéseit a szójafogyasztásról, a Harvard Egyetem Egészségtudományi kara szerint nem kell minden ilyen kísérletnek hinni. Szerintük ugyanis a szóját nemhogy fajok, de még etnikumok között is máshogy dolgozza fel a szervezet, így az állatkísérletek egyáltalán nem mérvadók az emberek esetében.

Rovatok