Index Vakbarát Hírportál

Olyan méreteket ölt az ausztráliai bozóttűz, hogy már saját időjárást is generál

2020. január 2., csütörtök 14:19

Az elmúlt napokban mi is többször írtunk arról, hogy javulás helyett egyre súlyosbodik Ausztráliában a bozóttűz-kataklizma. A jelek szerint nem is mostanában fog megoldódni a helyzet, Victoria állam meteorológusai szerint ugyanis a tűz mostanra olyan méreteket öltött, hogy saját magának generál időjárást hatalmas viharok képében, amik még tovább gerjesztik a jelenséget – írja a Science Alert.

Az úgynevezett füstviharfelhők a tűz hőjének emelkedése miatt alakultak ki 16 kilométeres magasságban az államban található Gippsland keleti része fölött még a hét elején. Elsőre azt hinné az ember, hogy ez jó dolog, hiszen a csapadék segíthet eloltani a lángokat, és esetenként ez tényleg meg is történik, az ilyen, tűz által előidézett viharok azonban könnyen ronthatnak is a helyzeten.

Az intenzív villámlás, a parázs széthordása és az erős szél mind hozzájárulhatnak az újabb tüzek kialakulásához. Extrém esetben pedig akár tűztornádók is létrejöhetnek – amire a Canberránál 2003-ban tomboló bozóttüzek esetében volt is példa –, a bőséges füstfeláramlás elérheti a sztratoszféra alsóbb rétegeit is. A kutatók szerint a melegedő időjárás és az intenzívebb tüzek miatt egyre gyakoribbá válnak a füstviharfelhők szerte a világon, ennek pedig hosszú távon a bolygó klímájára is komoly hatása lehet.

Rovatok