Index Vakbarát Hírportál

Súlytalanságban gyújtogattak a Nemzetközi Űrállomás asztronautái

2020. január 2., csütörtök 13:23 | aznap frissítve

Úgy tűnik, elég jól szórakoztak a karácsonyi időszakban a Nemzetközi Űrállomáson állomásozó asztronauták, nem elég ugyanis, hogy sütit sütöttek a súlytalanságban, még gyújtogathattak is a tudomány nevében, hogy megvizsgálhassák a lángok viselkedését ebben a környezetben – írja a Guardian.

A Confined Combustion (magyarra fordítva kb. Zárt Égés) névre hallgató kísérletben a tudósok több tüzet gyújtottak kontrollált körülmények között, amivel

Az űrben a tűz eléggé máshogy működik, mint a Földön, elsősorban azért, mert a súlytalanságban a meleg és a hideg levegő nem cserél folyamatosan helyet körülötte, így a tűz nem jut oxigénhez. Hogy ezt a problémát kiküszöböljék, a tudósok egy ventilátorral fújtak be levegőt a dobozba, ahol a tüzet rakták, ez pedig láthatóan működött is, egy alkalommal ugyanis 22 percig sikerült életben tartani a lángot.

Paul Ferkul, a projekt egyik kutatója elmondta, hogy a kísérletekkel elsősorban az a céljuk, hogy minél többet megtudjanak arról, hogy pontosan miként terjed a tűz a súlytalanságban. A NASA ezzel a jövőben a felhasznált anyagok és a tűzvédelmi megoldások terén is előre tud majd lépni – tette hozzá a szakember. A projekten dolgozó kutatócsoport korábban is tett már jelentős előrelépéseket, ők állapították meg például azt, hogy a Holdon több anyag éghetőbb lenne az alacsonyabb gravitáció miatt.

Rovatok