Index Vakbarát Hírportál

170 ezer éves sült zöldség maradványaira találtak régészek

2020. január 3., péntek 11:27

Elszenesedett ételmaradékokat találtak Dél-Afrika egy barlangjában, amiről a régészek azt feltételezik, hogy sült zöldségek lehetnek. 

A leletről beszámoló tanulmány szerint a sült gyökérzöldségek szénhidrátban gazdag tápanyagot jelentettek az igazi paleodiéta 170 ezer évvel ezelőtti követőinek. 

Lyn Wadley a Witwatersrand Egyetem kutatója szerint a kiegyensúlyozott étrend részeként fogyaszthattak gyökérzöldségeket. A csapatával 2016-ban találtak tucatnyi faszenet hamuréteg alatt. Azt hamar kiderítették, hogy ezek valószínűleg egy 170 ezer évvel ezelőtti tűz maradványai lehetnek, de aztán több évig vizsgálták a faszén szegmenseit, hogy kiderüljön, milyen növények maradványairól lehet szó. 

Arra már korábban is találtak bizonyítékot, hogy 800 ezer évvel ezelőtt is fogyasztottak őseink gyökérzöldségeket és más zöldségeket egy izraeli ásatáson, de ezek lehetnek az első grillzöldség-maradványok. Ráadásul a kutatók szerint a fogyasztott növények kifejezetten hasonlítottak tápanyag-összetételben például a burgonyához, és úgy képzelik, hogy rendszeresen fogyasztották, vagyis nem igaz, hogy a táplálkozásuk szinte teljes egészében a húsevésre korlátozódott. 

Attól tartok, hogy a paleo diéta valójában egy félreértés 

– mondta Wadley, aki szerint az egész elképzelés azon alapulhat, hogy az elfogyasztott állatok csontjai megmaradnak, de a megevett zöldségek maradványait sokkal nehezebb kimutatni, ezért sok régészt nem is igazán érdekelnek a botanikus maradványok. 

Rovatok