Index Vakbarát Hírportál

Kulcsfontosságú ország engedélyezte a génmódosított rizs termesztését

2020. január 6., hétfő 11:01

A béta-karotint termelő génekkel felruházott, sárga színe miatt aranyrizsnek nevezett génmódosított fajtát most először engedélyezték olyan országban, ahol sok rizst esznek, és elterjedt az A-vitamin-hiány: a Fülöp-szigeteken. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, és a vitaminhiány orvoslása volt a fő indok amellett, hogy az e vegyület előállításához szükséges gént beépítették a rizs genomjába.

A génmódosított rizst már korábban engedélyezték az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon, de ennek nem volt különösebb gyakorlati jelentősége, hiszen nem valószínű, hogy ezek az országok valóban nagyüzemben termeszteni és fogyasztani fogják. A Fülöp-szigeteken azonban gyökeresen más a helyzet. Miután az ország hatóságai emberi, illetve állati fogyasztásra biztonságosnak ítélték a fajtát, nagyon valószínű, hogy hamarosan tömegesen termelni is fogják azt.

Ahogy minden génmódosított szervezetnél megszokott ez, az aranyrizs is a GMO-ellenes lobbi kereszttüzébe került az utóbbi években. Hiszen az aranyrizs is csak a multinacionális biotechnológiai vállalatok profitéhségéről szól, akik gonosz vegyi anyagokkal akarják mérgezni, és szabadalmaikkal rabságba taszítani az emberiséget.

vagy nem.

  1. Az aranyrizst ugyanis tisztán humanitárius céllal fejlesztették ki.
  2. Nem védi szabadalom, bárki ingyen használhatja.
  3. Nem áll mögötte semmilyen profitorientált cég, senki sem gyakorol monopolhelyzetből fakadó hatalmat felette.
  4. És nem is szükséges a használatához semmilyen vegyi anyag.

Az egészet kizárólag azért csinálták, hogy a gyerekek elég sok béta-karotint fogyasszanak, hogy ne alakuljon ki náluk A-vitamin-hiány. Persze - szól a GMO-ellenes narratíva - ez egy még gonoszabb összeesküvés része: a tudósok csak azért adják ingyen az aranyrizst a harmadik világnak, hogy ezzel szerettessék meg velük az összes GMO-t. Vannak programok, amelyek közvetlenül A-vitamint juttatnak a harmadik világnak, de ezzel csak az érintett (és vaksággal, sőt halállal fenyegetett) gyerekek kétharmadát érik el.

Az aranyrizs-ellenes médiahadjárat egyik fő szószólója a Greenpeace. Most is csalódottságuknak adtak hangot, amiért a fülöp-szigeteki kormány a fajta befogadása mellett döntött, és arra szólították fel a hatóságokat, hogy változtassák meg döntésüket. A GMO-ellenes propaganda legfőbb érve, hogy ezek a fajták ismeretlen veszélyeket tartogatnak az emberiségre nézve, mert nem tesztelték eléggé az egészségügyi hatásaikat.

Csakhogy a tudományos konszenzus szerint a jelenleg engedélyezett génmódosított tápláléknövények és állatok biztonságosak.

Több évtizedes termesztésük során egyes fajtákat emberek százmilliói fogyasztották már, és még egyetlen esetben sem bizonyosodott be, hogy a génmódosítástól bárkinek is baja lett volna. Ez olyan léptékű tesztnek fogható fel, amely más esetekben gyakorlatilag elképzelhetetlen.

(Neurologica)

Rovatok