Index Vakbarát Hírportál

A legnagyobb ismert galaxist fényképezte le a Hubble

2020. január 6., hétfő 13:54

A Hubble űrtávcső néhány hónap múlva betölti 30. születésnapját, és felbocsátása óta forradalmasította a csillagászati témájú Windows-háttérképek világát. A NASA és az ESA az imént hozta nyilvánosságra az űrtávcső legújabb kapását, az ismert univerzum legnagyobb galaxisáról, az UGC 2885-ről készített képet.

Az UGC 2885 2,5-szer nagyobb, mint a Tejút, és tízszer több csillagot tartalmaz. A csillagászok gyengéd óriásnak nevezik, mert úgy tűnik, évmilliárdok óta békésen pihen, miközben valószínűleg hidrogént szipkáz el az intergalaktikus térből.

A nyugalma miatt a benne végbemenő csillagképződés sebessége alig fele a Tejútra jellemzőnek. Minthogy a galaxis nem nagyon nyel el kisebb szatellitgalaxisokat, a közepén ülő szupernehéz fekete lyuk is szunnyad, hiszen nem kap elnyelhető anyagot a galaxistól.

A galaxis előterében több tejútbéli csillag is látható, a legfényesebb úgy tűnik, mintha az UGC 2885-ön ülne. A valóságban azonban 232 millió fényév távolság van közöttük.

A galaxist kutatója, Benne Holwerda, a Louisville-i Egyetem csillagásza Rubin galaxisának nevezte el, mentora, a 2016-ban elhunyt Vera Rubin után. Rubin mérte meg elsőként a galaxis forgási sebességét, ezzel bizonyítékot szolgáltatva a sötét anyag létezésére.

A Hubble így zoomolhatott volna rá az UGC-2885-re, ha óriási teleobjektív lenne 

A feltételezések szerint a galaxis azért tud ilyen hatalmas lenni, mert pozíciója viszonylag elszigetelt az univerzumban, nem nagyon kerül semmi az útjába, ami az ütközéskor le tudná rombolni szép korongszerű alakját.

(NASA/ESA)

Rovatok