Index Vakbarát Hírportál

Duplán figyel az egészségünkre a Withings Scanwatch

2020. január 6., hétfő 19:02 | aznap frissítve

Két súlyos egészségügyi probléma elcsípésében segíthet a Withing új okosórája, amit a CES-en mutatott be a francia vállalat.

Las Vegasban bemutatta a Withings a ScanWatch nevű okosóráját, amely elég komoly egészségügyi funkciókat sorakoztat fel. Ez a verzió is hagyományos mutatókkal jelzi az időt, és van egy kis kerek kijelzője, amelyen a többi információ jelenik meg.

A hátlapon megtalálható szenzorral vérünk oxigénszintjét méri, ez segíthet észlelni azt az oxigénhiányos állapotot, amely az alvási apnoe egyik tünete. Ennél az alvászavarnál időnként leáll az ember légzése, ami légszomjas felriadást, súlyos kialvatlanságot okozhat, ami rányomja a bélyegét a nappali teljesítményre. Súlyos esetben óránkét többször is történhet ilyen több másodperces leállás.

Nem állítja a Withings, hogy képes diagnosztizálni az apnoét, amihez eléggé összetett, alváslaboratóriumban elvégzett klinikai vizsgálatok szükségesek.

Viszont segíthet rámutatni, hogy szükséges lenne elvégezni ezeket a vizsgálatokat.

Ezekben nemcsak a légzést és az oxigénszintet figyelik, hanem a szívritmust és az agyi aktivitást is. Az apnoe bizonyos változatai ugyanis agyi eredetűek, és emiatt nem kapnak szabályos jeleket a légzésben részt vevő izmok.

Hasonló proaktív megközelítéssel dolgozik a szív fibrillációját felügyelő rendszer. Ha valamilyen szabálytalanságot észlel az óra pluzusmérője, arra figyelmezteti a felhasználót, hogy érdemes lenne az órával elvégezni egy gyors EKG mérést.

A Withings ScanWatch 2020 második negyedévében kerül a boltokba, mérettől függően 250 dolláros (38 mm) és 300 dolláros (42 mm) áron.

(Webbeteg, The Verge)

Rovatok