Index Vakbarát Hírportál

Nobel-díjas tudós kényszerült tanulmányának visszavonására

2020. január 6., hétfő 10:18

Nehéz elképzelni nagyobb szégyent a tudományos világban, mint amikor egy kutató cikkét visszavonja a folyóirat, mert súlyos hibák, esetleg szabálytalanságok, csalás derül ki vele kapcsolatban. Most a két évvel ezelőtt enzimkutatásaiért kémiai Nobel-díjat kapott Frances Arnold volt kénytelen saját maga visszavonni egyik legutolsó tanulmányát.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) vegyészmérnöke az enzimkémia talán legelismertebb szaktekintélye, tavaly közölt kínai szerzőtársával együtt egy tanulmányt a Science-ben a béta-laktámok enzimatikus szintéziséről. A béta-laktámok olyan szerves vegyületeket, amelyek gyűrűs nitrogéntartalmú atomcsoportot (úgynevezett laktámgyűrűt) tartalmaznak. Fontos szerepük van például az antibiotikumokban.

Csakhogy kiderült, hogy a cikkben leírt kísérleti eredményeket nem lehet reprodukálni. Márpedig a tudományos közleményekkel szemben támasztott alapvető követelmény, hogy a bennük szereplő kísérletek újra végrehajtva megint ugyanazt az eredményt adják. De ez itt nem jött össze, és az ügyben indított vizsgálat több hibát is feltárt. A kísérleteket végző kutató jegyzőkönyveiből pedig

fontos adatok hiányoztak, vagyis a bizonyítékok is megkérdőjeleződtek.

Így Arnold kénytelen volt idei első tudományos tweetjében máris a tanulmány visszavonásáról beszámolni:

2020 első munkával kapcsolatos tweetjében lesújtva kell tudatnom, hogy visszavontuk tavalyi cikkünket a béta-laktámok enzimatikus szintéziséről. A munka nem volt reprodukálható. Ezt fájdalmas elismerni, mégis fontos. Mindenkiről elnézést kérek. Túlságosan siettem ezt az eredményt beküldeni [a folyóiratnak], és nem végeztem jól a munkámat.

A visszavonás mellé közölt cikkükben Arnold és szerzőtársai leírták, hogy a megismételt kísérlet szerint az enzim mégsem katalizálta a laktám szintézisét. Arnold megbecsültségére jellemző, hogy az ilyenkor szokásos reakciókkal ellentétben a többség nem követelte lemondását, és inkább az őszinteségét dicsérték. “Szeretném kifejezni nagyrabecsülésemet, hogy mindezt nyilvánosságra hoztad. Ez azt mutatja, hogy mindenki követhet el hibát, és mindig az a jó reakció, ha igyekszünk azt jóvá tenni” - tweetelte Dominique Hoogland, a King's College London kutatója.

(BBC)

Rovatok