Index Vakbarát Hírportál

Disznómentes disznóhús Las Vegas slágere

2020. január 7., kedd 11:02

2016-ban debütált az Impossible Burger, vagyis a húsmentes, teljesen növényi alapanyagokból készült, de mégis hús ízű és hús állagú hamburgerpogácsa, amit azóta már többször is továbbfejlesztettek, és több cég is újragondolt.

Idén is lehet gondolkozni, ugyanis a CES-en (némileg tájidegen módon az elektronikai kütyük forgatagában) két új termékkel is előrukkolt az Impossible Foods. Az egyik az Impossible Pork, a másik pedig az Impossible Sausage, vagyis a növényi disznóhús és kolbász. A lényeg, hogy legyen elérhető, környezettudatos alternatívája a világ legnépszerűbb, és legtöbbet fogyasztott húsának, a disznóhúsnak. 

A környezettudatos emberek mellett a vegetáriánusoknak és azoknak is alternatívát jelent, akik vallási okokból nem ehetnek sertést - hangzott el az ételbemutatón, ahol azonnal meg is lehetett kóstolni.

Ami kifejezetten izgalmas, hogy a fogyasztás mostantól nem korlátozódik a hamburgerre, az Impossible Pork az tulajdonképpen kinézetre és állagra is pont olyan mint a darálthús, vagyis bármi elkészíthető belőle, amihez egyébként darálthús kellene. Nincs benne glutén, állati hormonok és antibiotikum. Egy nagyjából 10 dekás adagban 16 g protein, 2,7 mg vas, 13 g zsír (ebből 7 g telített zsír) van, és 220 kalória. Koleszterin egyáltalán nincs benne, a nátrium- és a fehérjetartalma viszont magasabb, mint egy ugyanekkora adag disznóhúsnak. Egyébként javarészt szójából, kókuszzsírból, napraforgóolajból és és fűszerekből áll, meg némi génmódosításból.

Állagra tényleg annyira olyan mint a darálthús, hogy elsőre pszichésen még mócsingokat is érzékeltem benne, ízre pedig sokat dobnak rajta a különböző fűszerek, de nincs mellékíze, nincs növényíze, hanem tényleg húsra emlékeztet.

Az Impossible kolbász kosher és halal tanúsítványt is kapott, és előre fűszerezték, pont mint a húsos kolbászt, ráadásul pontosan úgy is néz ki, csak nincs benne koleszterin és kevesebb a kalóriatartalma, mint a hagyományos kolbásznak. Hogy mikor jön Európába, egyelőre rejtély, de a génmódosított alapanyagok miatt sok reményt ne fűzzünk hozzá egyelőre.

Rovatok