Index Vakbarát Hírportál

Mostantól nehezebb lesz pénzt keresni gyerekeknek szóló Youtube-videókkal

2020. január 7., kedd 10:50

Tavaly szeptemberben a Google megegyezett az amerikai hatóságokkal, hogy 170 millió dolláros büntetést fizet a Youtube gyerekeket érintő, nem megfelelő adatkezelési gyakorlata miatt, illetve gyökeresen átalakítja a platform működését. Ezek a változtatások tegnap léptek életbe.

A legfontosabb változtatás az, hogy ezentúl a Youtube korlátozza a gyerekenek szánt tartalmak nézőitől gyűjtött személyes adatok körét, és mindenkit gyereknek tekint, aki ilyesmiket néz, függetlenül a felhasználó valós korától. Az amerikai törvények ugyanis tiltják, hogy 13 évesnél fiatalabb gyerekektől szülői hozzájárulás nélkül személyes adatokat gyűjtsenek a szolgáltatók. 

Mindezek miatt a gyerekvideók mellett nem is fognak személyre szabott hirdetések megjelenni,

csak régimódi, a szövegkörnyezethez, illetve a feltételezett fogyasztók érdeklődési köréhez illeszkedő reklámok. A tartalom-előállítóknak kategorizálniuk kell videóikat aszerint, hogy azokat gyerekeknek szánják-e vagy sem. A trükközések kiszűrése érdekében a Youtube gépi tanulással is keresi az ilyen videókat.

A gyerekvideók mellett korlátozni (vagy talán teljesen megszüntetni - ez még nem világos) fogják a kommentelési, illetve élő csetelési lehetőséget, ahogy ezeket a videókat lejátszási listákba sem lehet majd foglalni. 

(Google)

Rovatok