Index Vakbarát Hírportál

Trombózisa lett egy űrhajósnak a Nemzetközi Űrállomáson

2020. január 7., kedd 11:14

Egy most megjelent esettanulmány szerint 2018-ban egy meg nem nevezett űrhajósnak mélyvénás trombózisa lett a Nemzetközi Űrállomáson. A Földön összegyűlt orvosi konzílium terápiát dolgozott ki az eddig példátlan orvosi vészhelyzetre, és sikeresen elhárították a bajt.

A vérrög az asztronauta fő nyaki gyűjtőerében akadt el, így életveszélyes szituációt okozott.

Személyiségi jogi megfontolásból sem az incidens pontos ideje, sem a páciens személye nem nyilvános, mindenesetre a tanulmány fő szerzője Serena Auñón-Chancellor, aki orvos-űrhajósként 2018-ban szolgált fél évig az ISS-en. A beteg asztronauta két hónapja volt fönt, amikor felfedezték a vérrögöt. Ez volt az első eset, hogy ilyen vészhelyzet történt, és a NASA-nak nem volt kidolgozott protokollja a trombózis űrbéli kezelésére.

A NASA Stephan Mollt, az Észak-karolinai Egyetem vérrögspecialistáját vonta be a probléma megoldásába, a többi szakember mind az űrügynökség belső orvosa volt. Az orvoscsoport úgy határozott, hogy a rendelkezésre álló, erősen korlátozott terápiás lehetőségeket figyelembe véve a vérhígító gyógyszerek alkalmazása a legcélravezetőbb opció. Szerencsére volt ilyen orvosság a fedélzeten, noha az ISS-en egyébként meglepően kevés gyógyszert tartanak.

De a talált vérhígító mennyisége nem volt elég, ezért át kellett tervezni a szer szokásos adagolását, hogy kitartson a készlet, míg megérkezik a szállítmány az újabb gyógyszerrel. Először az egyetlen elérhető vérhígítóval kezelték a beteget 40 napon keresztül (ezt injekcióval kellett beadni neki), ekkor érkezett a szállítmány egy másik, immár tablettás készítménnyel. A teljes kezelés több mint három hónapig tartott, eközben az űrhajósok ultrahanggal vizsgálták folyamatosan a nyaki érben lévő vérrögöt, a földi radiológuscsapat instruálása mellett.

A vérrögöt is akkor fedezték fel, amikor az űrhajós ultrahangvizsgálatot hajtott végre a saját nyakán, egy űrbéli véráramlást vizsgáló kutatás részeként. Semmilyen tünetet nem érzékelt, így talán ez a kutatás mentette meg az életét. Az egyelőre nem világos, hogy a vérrögképződés állt-e bármiféle kapcsolatban az űrutazással.

A három hónap alatt az űrhajós trombózisát teljesen sikerült meggyógyítani, és miután a féléves küldetés végén sikeresen landolt a földön, további kezelésre már nem volt szüksége.

(LSU Health)

Rovatok