Index Vakbarát Hírportál

Amerikában soha nem látott mértékben estek vissza rákos halálozások

2020. január 8., szerda 16:07

Az amerikai ráktársaság jelentése szerint 2016 és '17 között 2,2 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban daganatos megbetegedés következtében elhunyt betegek száma az előző évi adatokhoz viszonyítva. Ennek fő hajtómotorja a tüdőrák-eredetű halálozás jelentős visszaesése, minthogy ez a daganattípus okozza a legtöbb halálozást Amerikában.

A halálozás csökkenésének hátterében részben az új típusú terápiák, legfőképpen az immunterápia áll. A jelentés egyik szerzője szerint ezek az eredmények rámutatnak arra, hogy mennyire kifizetődő az immunterápia kutatása, hiszen ezek az eredmények jelentik a betegek legnagyobb reményét.

Az amerikai rákhalálozás 1991 és 2017 között összesen 29 százalékkal esett, és ez 2,9 millió megmentett emberéletet jelent. Ugyanakkor 2020-ra továbbra is 1,8 millió új megbetegedést, és több mint 600 ezer daganattal összefüggő halálozást várnak a kutatók.

A bőrrákeredetű halálozás rátája is csökkent, miután 2011-ben áttörést jelentő kezelés vált elérhetővé. 2013 és '17 között hét százalékkal csökkent a melanoma okozta halálozás. Ezzel szemben a vastagbél-, az emlő-, illetve a prosztatarákot illető pozitív trendek lelassultak az utóbbi időben, holott ezek nagyon jól kezelhetők, korai felismerés esetén.

(The Hill)

Rovatok