Index Vakbarát Hírportál

Most halt meg a legtöbb amerikai gyerek influenzában, amióta vezetik a statisztikákat

2020. január 8., szerda 09:33

Az amerikai Betegségellenőrző és -megelőző Központ (CDC) adatai szerint az idei influenzaszezonban már 27 gyermek halt meg az Egyesült Államokban. Ez a legmagasabb szám a január elejei állapotok szerint, mióta a CDC 2003 óta specifikusan gyűjti az influenza (szövődményeinek) következtében elhalálozott gyerekek adatait.

Az eddigi rekordot a 2017-18-as influenzajárvány tartotta, amikor 13 gyermek veszítette életét az év azonos időpontjáig. Abban a szezonban összesen 187 amerikai gyermek hunyt el. ha a jelenlegi trendek maradnak, idén ez a szám is meg fog dőlni a járvány végéig.

Bár az influenzajárványok lefutását nagyon nehéz megjósolni, az eddigi számok vészjóslók. Az idei szezon túl hamar kezdődött, és még mindig nem tetőzött Amerikában.

December végén az orvoshoz forduló betegek 7 százaléka szenvedett influenzaszerű tünetektől, ez két százalékpontos emelkedés az előző heti adatokhoz viszonyítva. A 2017-18-as járványban ez az arány 7,5 százaléknál tetőzött. Különösen furcsa idén, hogy a B vírus dominál, holott általában az influenza-A szokta a legtöbb megbetegedést okozni.

Egy kutatás szerint a B vírus halálosabb lehet a gyerekekre nézvést, mint a felnőttek számára.

De ez még nem a vége. Noha eddig a B vírus szedte a legtöbb áldozatot, az A vírus is terjedni kezdett legújabban, így a szakértők attól tartanak, hogy miután az influenza-B járványa túljut a csúcsponton, az A vírus még újabb tetőzést okozhat.

A teljes lakosságban eddig 6,4 millió megbetegedés, 55 ezer hospitalizáció és 2900 haláleset történt az idei influenzajárvány miatt. A CDC felhívja a figyelmet, hogy sohasem késő influenzaoltást kapni.

(Live Science)

Rovatok