Index Vakbarát Hírportál

Szürkehályogműtétet végeztek egy gorillán

2020. január 8., szerda 10:18 | négy éve frissítve

A San Diegó-i állatkert hároméves gorillája, Leslie bal szemén vélhetően egy esés következtében fejlődött ki szürkehályog (katarakta), amelynek következtében mostanra szinte teljesen megvakult fél szemére. Ezért az állatkert vezetői a műtét mellett döntöttek.

Az állatorvosok azonban nem voltak gyakorlottak a szürkehályog operációjában, ezért emberi szemsebészt kértek fel a műtét elvégzésére. A műtétet végül Chris Heichel, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kataraktaspecialistája végezte el, miközben az egyetem emberorvosai asszisztáltak neki.

A műtétet, amely az első ilyen beavatkozás volt az egyetem történetében még december 10-én végezték el, de csak most hozták nyilvánosságra. Leslie jelenleg is lábadozik a műtét után. Az operáció egyébként az orvos bevallása szerint szakmai szempontból nem volt különösebben bonyolult. Minthogy már több ezer ember szemét műtötte meg, és a gorillák anatómiája nagyon hasonlít az emberére, ez az operáció csak egy volt az orvos számára a sok közül.

Az ápolók a műtét idejére elaltatták Leslie 31 éves anyját, Kakamót is, hogy nem izgassa fel magát túlzottan lánya eltűnése miatt. Leslie most helyi és szájon át beadott antibiotikumokat kap, hogy megelőzzék a műtéti seb elfertőződését.

( UCSD )

Rovatok