Index Vakbarát Hírportál

Tízből kilenc magyar szélerőműveket szeretne

2020. január 8., szerda 14:19 | aznap frissítve

A Greenpeace által megrendelt felmérés szerint a magyarok elsöprő többsége támogatja a klímavédelmi intézkedéseket, és ilyen irányú fordulatot vár a kormánytól. A Závecz Research által végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint a legtöbb ember elvárja a kormánytól, hogy újra tegye lehetővé új szélerőművek építését, a környezetszennyező energiatermelő technológiákat vezesse ki, és az áfa csökkentése révén segítse az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek termelését.

A pontos adatok szerint a megkérdezettek 88 százaléka szeretné, ha a kormány újra engedélyezné a szélturbinák telepítését. A Mátrai Erőmű bezárását is támogatja 76 százalék, az üzemidő lejártakor, tehát az évtized közepén. Az erőmű az utóbbi időszakban többször került az újságok címlapjára a hozzá köthető környezetszennyezések miatt. De ha üzemszerűen működik, akkor is tüzeli az éghajlatváltozást.

Ugyancsak majdnem 90 százalékban támogatja a lakosság, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó termékek áfáját 5 százalékra csökkentsék. Bár a felmérésben feltett kérdésben megemlítették, hogy ezek az élelmiszerek egészségesebbek, mint a konvencionális termékek, ez azonban korántsem egyértelmű. 83 százalék egyetért azzal, hogy az egyszer használatos műanyag szatyrokat be kell tiltani, és hasonló arányban szeretnék, ha a kormány kiszorítaná a régi, környezetszennyező járműveket az országból.

Az Index nemrégiben hasonló közvélemény-kutatást végeztetett a Záveczcel, hasonló eredményekkel. Ebben úgy találtuk, hogy a magyar közvélemény kifejezetten aggódik a klímaváltozás miatt, úgy látja, a politikusoknak sokkal komolyabban kellene venniük a kérdést, az egész emberi civilizáció jövője van veszélyben. Meglepett minket, hogy mennyire „klímabarát” válaszokat kaptunk. A fideszes szavazók ambivalensek, de a kormánynak szerintük is aktívabbnak kellene lennie klímaügyekben.

(Greenpeace)

Rovatok