Index Vakbarát Hírportál

Fogai közé szorult pattogatott kukorica miatt kellett megműteni a szívét

2020. január 9., csütörtök 09:51

Adam Martin tűzoltó valószínűleg soha többé nem eszik pattogatott kukoricát. A 41 éves cornwalli férfi még tavaly szeptemberben ült le a tévé elé, hogy megnézzen egy filmet, és hozzá pattogatott kukoricát rágcsáljon. Csakhogy az egyik falat beragadt a fogai közé.

Marin egyre elkeseredettebben próbálta kipiszkálni a beszorult kukoricát. Próbálta egy golyós tollal, dróttal, körömreszelővel. Eközben pedig felsértette a fogínyét - és mint utóbb kiderült, szörnyű baktérium fertőzte meg.

A férfinak hamarosan fájni kezdett a foga, de ekkor még nem ment orvoshoz. Csak akkor kereste fel a doktort, amikor már influenzaszerű tünetei is voltak: levert lett, éjjelente izzadt és fájt a feje. Az orvos szívzörejt diagnosztizált nála, amely számos szívbetegség tünete lehet.

Nem sokkal később egy vérhólyag, úgynevezett Janeway-lézió jelent meg a lábujján, amely a szívbelhártya-gyulladás (vagy endokarditisz) tünete. Ennek már a fele sem volt tréfa. Kórházba utalták - több mint egy hónappal a pattogatottkukorica-baleset után - és ott megállapították, hogy valóban szívbelhártya-gyulladása van. Az ezt okozó bakteriális fertőzés ekkorra már súlyosan károsította a szívbillentyűit. Így egy hétórás nyitott szívműtétet kellett végrehajtani rajta, melynek során kicserélték a szívbillentyűit.

Nagyon valószínű, hogy a fogínyének felsértésekor jutott a baktérium a véráramába, amely egyenesen a szívbe vetett. Szóval, csak óvatosan a pattogatott kukoricával!

(Cornwall Live)

Rovatok