Index Vakbarát Hírportál

Folyton láb alatt lesz a Samsung cuki robotlabdája

2020. január 9., csütörtök 10:26

A Las Vegas-i konzumelektronikai show egyik slágerének ígérkező terméke Ballie, a nagyjából grapefruit vagy kézilabda méretű, személyre szabható robot. A Samsung standja – mit standja, külön városkája a CES-en belül – zsúfolásig van QLED 8K tévékkel, forgatható tévékkel, nyitható-csukható okostelefonokkal, és persze emberekkel. A legnagyobb csoportosulás egy háztartást szimuláló kis pódiumnál van mindig, ahol félóránként bemutatót tart egy hosztesz Ballie főszereplésével. De miért kíváncsiak annyian rá, és egyáltalán, minek is lehetne nevezni a többféle színben piacra kerülő, labdaként ide-oda guruló robotot?

A leginkább talán a Star Wars új részeiből megismert és megkedvelt BB-8-re hajazó, formáját tekintve semennyire sem humanoid droidra a Samsung azt mondja, hogy ő egy személyre szabott robottárs, ami (aki?) "megérti és támogatja tulajdonosát, annak családját, sőt, akár háziállatait is, valamint aktív hozzájárulásával segít a mindennapi feladatok megoldásában", miközben "mobil felhasználói felületével pedig megoldásokat keres a folyamatosan változó felhasználói igényekre".

Ami a bemutatókon látott funkciókat illeti, a kedves, szerethető kis gömbre tervezett Ballie szerintünk

házvezetőnőnek vagy cselédnek illik be leginkább,

aki folyton a nyomunkban jár, kis kameraszemével fölnéz ránk, lesi kívánságainkat, mikrofonjával szomjazza utasításainkat. Beszélni ugyan nem tud (egyelőre?), de robotos csipogással, füttyögéssel (Star Wars-hatás, ugyebár) reagál a hozzá intézett beszédre, vagy jelzi, ha valami közölnivalója akad.

Aki megveszi, az Ballie-t teheti meg az okosotthona központi figurájává: apró irányítóközpontként fogja össze a háztartás okoseszközeit. Ha kell, a benne dolgozó AI felismeri, hogy a macska kiszórta az almot, és utasítja – nem szóban, inkább wi-fin – IoT pajtását, a robotporszívót, ugyan legyen olyan kedves és takarítson már össze. Szólhat a párásítónak, hogy száraz a szoba levegője, tegye hát a dolgát. Kamerájával szemmel tarthatja a lakást, biztonsági őrt játszva jelezni tudja, ha valami rendellenességet tapasztal.

Sokféle módon lehet gazdái segítségére, például virtuális asszisztensként fejben tarthatja azok napi teendőit, tévétorna, jóga közben körbegurulva ellenőrzi hogy helyes-e a testtartásuk, vagy akár távollétükben felvidítja az elszontyolodott kutyát, esetleg kergetőzik a futólabdába zárt aranyhörcsöggel.

Ballie egy sor emberi utasításra is hallgat, tulajdonosa odahívhatja magához, elküldheti, tisztes távolságból követheti őt, már-már folyton láb alatt léve, de azért gondosan ügyelve arra, nehogy rátaposson az ember, akire annyira fölnéz. A hétfő esti, "Élmények kora" című nagy Samsung-előadáson H.S. Kim, a szórakoztató elektronikai üzletág elnök-vezérigazgatója játszadozott kicsit a robottal, fogócskáztak, csevegtek, végül Ballie a cégvezető kezébe gurult engedelmesen. Kim fontosnak tartotta leszögezni, hogy Ballie működése során betart minden adatvédelmi alapelvet – remélhetőleg a robotika három alaptörvényét sem sérti majd meg soha.

Azt, hogy pontosan mikortól kezdik forgalmazni, és főleg, hogy mennyibe kerül, nem árulta még el a cég, ahogy túl sok technikai jellemzőt sem tettek eddig közzé Ballie-ról. Ha minden igaz, valamikor a jövőben nagyobb verziót is lehet majd kapni belőle, ami talán komolyabb otthonmenedzselő feladatokra lesz hivatott. A magyarországi forgalmazásról annyit tudtunk meg, hogy sajnos egyelőre nem tervezik behozni a cuki kis robotot (a dél-koreai és az amerikai piacra koncentrálnak vele első körben.)

(Munkatársunk a Samsung meghívására és költségén vett részt az eseményen, a cégnek ugyanakkor semmilyen beleszólása nem volt a cikk tartalmába.)

Rovatok