Index Vakbarát Hírportál

Az ausztrál kormány már 11 éve tudta, hogy az erdőtűzszezon 2020-ra fog bedurvulni

2020. január 10., péntek 09:45 | aznap frissítve

2008-ban az ausztrál kormány megrendelésére jelentés készült arról, hogy az országot milyen fenyegetések érhetik a jövőben a klímaváltozás következtében. A jelentésben feketén-fehéren le van írva, hogy 2020 táján a nyári erdőtüzek szezonja a megszokottnál jelentősen hamarabb fog kezdődni, és a tüzek sokkalta súlyosabbak lesznek, mint a korábbi években. Ennek ellenére a kormány ma sem ismeri el, hogy a katasztrófa a klímaváltozás következtében alakult ki.

Azóta vannak tüzek Ausztráliában, amióta világ a világ

- mondta Michael McCormack miniszterelnök-helyettes az ABC rádiónak. A 2008-as jelentést és a sokasodó egyéb tudományos eredményeket citálva azonban Sarah Perkins-Kirkpatrick, az Új-dél-walesi Egyetem kutatójának egy szemernyi kétsége sincs arról, hogy az éghajlatváltozás az események fő mozgatórugója:

Tudtuk, hogy ez fog történni

Ausztrália a 20. században 1 Celsius-fokot melegedett, de ez csak a probléma egyik része, amely a katasztrofális forróságot, aszályt, és az ezekből következő bozóttüzeket okozza. Ott van az indiai-óceáni dipólus jelensége, amelyet indiai El Nino-jelenségnek is hívnak, amely a páradús légtömegeket Ausztrália fölül Afrika felé fújja. A másik tényező az antarktiszi oszcilláció, amely a forró, száraz levegőt a közép-ausztráliai sivatag felől a nyugati parti sáv felé fújja. Ezek még sosem érvényesültek ilyen hosszan egy időben, mint most.

A 2008-as jelentés így fogalmaz a bozóttüzekről:

A tüzeket illető legújabb előrejelzések azt valószínűsítik, hogy a tűzszezonok korábban fognak kezdődni, valamivel később fejeződnek be, és általánosságban intenzívebbek lesznek. Ez a hatás idővel erősödni fog, és közvetlenül 2020-ra lesz érzékelhető.

Rovatok