Index Vakbarát Hírportál

Terminátor lesz a nagymamából

2020. január 10., péntek 05:05

A Las Vegas-i CES konzumelektronikai show nemcsak a minden eddiginél innovatívabb, nagyobb, tökéletesebb, pazarabb felbontású tévékről, háztartási robotokról, mesterséges intelligenciára épülő otthonokról szól (bár ilyenekkel idén Grand Canyon lehet rekeszteni a CES-en), de egészen meglepő feljesztések is előkerülnek. A Samsung például előhozakodott egy olyan termékkel, amihez foghatót eddig leginkább katonai-ipari fejlesztések eredményeképp láthattunk.

Itt láthatták először a média képviselői a GEMS nevű szerkezetet - a rövidítés annyit tesz, hogy Gait Enhancing & Motivating System, aminek magyarul kábé "testtartásjavító és motiváló rendszer" lehetne a fordítása. De ha magát a szerkezetet nézzük, akkor igazából egy irtó menő exoszkeletont látunk, a katonai erőmegsokszorozó külső vázak kereskedelmi forgalomban beszerezhető kistestvérét.

Hogy mire képes a GEMS, azt a bemutatón Federico Casalegno, a Samsung dizájninnovációs központjának vezetője szemléltette segítőjével. A derékra és combra húzható, motoros szerkezetet viselő fiatal nő AR szemüveget tett föl és a kivetítőn azt lehetett látni, hogy egy digitális asszisztens, avagy virtuális személyi edző segít neki a tornafeladatok helyes elvégzésében.

A Samsung azt állítja, hogy a GEMS képes olyan testmozgásokat szimulálni, amilyeneket az átlagember nem végez a hétköznapokon, a kiegészítő AR szemüveggel pedig valóságos élményt kínál: lehet hegyet mászni, vagy az óceán fenekén sétálni, az ezekhez szükséges izomterhelést a szerkezet biztosítja. Az erőrásegítéses testmozgás közben a GEMS adatokat gyűjt, összegzi a felhasználó egészségügyi értékeit (pulzus, légzésszám stb.), elemzi a keletkező adatokat és szükség esetén személyre szabott javaslatokat is ad.

A GEMS célja, hogy a testmozgás támogatásával erősítse az izomzatot, javítsa a testtartást, miközben tehermentesíti az ízületeket. Mindebből az is következik, hogy a szerkezet nemcsak az egészségesek testmozgását támogatja, hanem 

fő felhasználói csoportjai a mozgásszervi panaszoktól szenvedők, mozgáskorlátozottak, idősek, akinek gondot okoz már a járás vagy akár a székből való fölállás is.

A Samsung háromféle GEMS-t fejlesztett ki, ezek célzottan a csípő, a térd és könyök segédeszközei lehetnek.

A bemutatón a GEMS-H-t láttuk működés közben, ez a szerkezet akár 23 százalék energiamegtakarítást jelenthet a felhasználónak, a hivatalos adatok szerint aki ilyet visel, akár húsz százalékkal gyorsabban tud gyalogolni. Oké, nem egy katonai erőmenetelő váz, de boltban kapható, műanyag okoskütyütől nem rossz.

A kicsivel több mint 2 kilogrammos szerkezet három fő elemből áll: a deréktájon elhelyezkedő központi egységből, valamint a csípő két oldalén lévő motoros egységekből, amik a térd fölötti pántokat kötik össze a csípőre csatolható övszerű résszel. Erőrásegítéses módban a motorok segítenek a combok mozgatásában, így a sétálás vagy a lépcsőzés is könnyebb, és nem utolsó sorban magabiztosabb, stabilabb, csökkentve ezzel a balesetveszélyt. Nem nehéz elképzelni, hogy rengeteg mozgásában korlátozott, fogyatékossággal élő, idős embernek jelenhetne nagy könnyebbséget egy efféle szerkezet viselése.

(Munkatársunk a Samsung meghívására és költségén vett részt az eseményen, a cégnek ugyanakkor semmilyen beleszólása nem volt a cikk tartalmába.)

Rovatok