Index Vakbarát Hírportál

Jön az első okostelefon 16 GB memóriával

2020. január 13., hétfő 09:44

A legtöbben valószínűleg olyan mobilról olvassák ezt a cikket, amelyben talán 2-4 GB RAM van, számítógépen is a 4-8 GB a gyakori, és ez alapján teljesen értelmetlen dolognak tűnhet, hogy a Xiaomi 16 GB memóriával szereli fel a Black Shark 3 nevű telefonját.

Ha viszont hozzátesszük, hogy egy 5G-s telefonról van szó, talán máris nem tűnik akkora hülyeségnek a RAM felturbózása. Az ötödik generációs mobilkommunikációs szabvány egyik legfőbb tulajdonsága, hogy a készülékeknek és hálózatoknak elképesztően alacsony válaszidővel és több gigabites sebességgel kell együttműködniük. Annyira kiélezett a helyzet, hogy a stabil működés érdekében minden szűk keresztmetszetet fel kell számolni, és ebben nagy szerep juthat a villámgyors memóriának.

Előrejelzések sora szól arról, hogy bizonyos 5G-n futó online alkalmazások meg sem közelítik majd a telefonunk tárhelyét: betöltődnek a felhőből a készülék memóriájába, használjuk amíg használjuk, és semmilyen adatot sem mentenek le helyben.

Persze nem csak az 5G igényel sok RAM-ot, a telefonokba épített egyre több kamera képeinek párhuzamos feldolgozásakor, a mesterséges intelligenciás alkalmazások futtatásakor és az egyre látványosabb videojátékokban is élvezhetjük majd a memóriabővítés előnyeit.

(GSMArena)

Rovatok