Index Vakbarát Hírportál

Elkezdhet bolygókra vadászni a Cheops űrtávcső

2020. január 13., hétfő 10:43

Beüzemelték a december 18-án felbocsátott Cheops űrszonda fedélzeti műszereit, és január 7-én a kutatószondán megtalálható távcső fedelét is kinyitják, hogy elkezdődhessen a nagyszabású bolygóvadászat.

A Characterising ExOPlanets Satellite (CHEOPS) az első olyan űrtávcső, amellyel a közeli fényes csillagok körül keringő bolygókat fogják megfigyelni, és ezen belül is kimondottan a szuperföldekre fókuszál a kutatás. Az ESA szeretné kideríteni, hogy mely bolygóknak lehet légköre, melyiken alakulhatott ki élet.

A Berni Egyetem által összehozott Cheops konzorciumnak magyar tagjai is vannak, a projekt legfelsőbb irányító testületének tagja Kiss László a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézettől, valamint Szabó M. Gyula az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium képviseletében, illetve a Berni Egyetemen dolgozó Simon Attila exoholdszakértőként és szoftverfejlesztőként vesz részt a Cheops-ban. 

Némi magyar hardver is feljutott a világűrbe azáltal, hogy a Cheops 32 centiméteres tükörátmérőjű teleszkópjának CCD-kamerájába a hűtőradiátorokat a miskolci Adamis Kft. szakemberei tervezték és készítették.

(ESA Cheops)

Rovatok