Index Vakbarát Hírportál

Hanggal irányíthatóvá vált a Firefox

2020. január 13., hétfő 13:48

A Mozilla tesztelni kezdte a Firefox Voice kiterjesztést, amivel a népszerű böngésző hangosan kimondott kéréseket is teljesíteni tud. Például megkérhetjük rá, hogy nyisson meg egy weboldalt, játsszon le zenét, vagy keresse meg azt a fület, amelyen a naptárunk van megnyitva. Angolul legalábbis így működik.

Fontos, hogy a kiterjesztés most elérhető béta változatát a Firefox Voice oldaláról telepítsük (itt érhető el a Mozilla.org oldalon, mert pontosan ugyanezen a néven találhatunk a kínálatban egy másik kiterjesztést az 50 Amber's Toolbar Buttons kezelésében, és annak semmi köze nincs a Mozilla termékéhez.

A Firefox Voice a Google felhőalapú hangszolgáltatására épül, ám ez az együttműködés csak a beszédhang feldolgozására terjed ki, a Google nem tárolja a kimondott parancsokat. Azt viszont megengedhetjük a telepítés során a Mozillának, hogy kutatási és fejlesztési célokra megtartsa a hangmintáinkat.

Ha utasítást akarunk adni a böngészőnek, csak rá kell nyomni a címsor jobb oldalán a színes mikrofont ábrázoló ikonra, és máris beszélhetünk. Az angol nyelv után továbbiakat is bekapcsol a Mozilla, ha úgy ítéli meg, hogy a szolgáltatása sikeres és népszerű.

Rovatok