Index Vakbarát Hírportál

Saját iPhone-jait szétromboló robotot tervezett az Apple

2020. január 13., hétfő 22:03 | négy éve frissítve

Olyan robotot állított üzembe az Apple, amely szándékaik szerint segíthet alapjaiban megváltoztatni a használt elektronikai eszközök újrahasznosításának módját: a Daisy nevű robot kinyerné a tervek szerint az összes ásványt a használt készülékekből, hogy ezzel ideális esetben egyáltalán ne legyen szükség többé új, bányákból kinyert ásványi anyagok felhasználására. Sokak szerint ez a terv tökéletesen lehetetlen – írja a Reuters.

A Daisy egy texasi, austini gyárban működik, és az a feladata, hogy mind a tizennégy, az Apple termékeiben lévő ásványt – köztük a lítiumot – visszanyerje a kidobott eszközökből, hogy aztán mindet újrahasznosítsák. A nagyjából 18 méteres robot óránként 200 iPhone-t tud szétszedni; a négylépcsős eljárás egy -80 Celsius-fokos levegőbefúvással kezdődik.

Az első eszköz, amellyel az Apple megkezdte a robot tesztelését, a legnépszerűbb termékük, az iPhone volt.

A cég ugyanakkor maga sem állítja, hogy emiatt kevesebb új bányát kellene megnyitni világszerte, hiszen az elektromos autók miatt megnövekvő kereslet hatására ez a kérdés eleve eldőlt.

A Reuters által idézett források között ugyanakkor sok a szkeptikus. Egyesek szerint tökéletesen lehetetlen elérni, hogy „zárt hurokban” működjön egy hasonló cég, azaz valóban saját újrahasznosított ásványaikat használják. Mások szerint pedig eleve rossz az irány, és az Apple-nek nem a rengeteg kidobott telefon sorsával kellene foglalkoznia, hanem olyan telefonokat kellene gyártania, amelyek hosszú ideig használhatóak, mert lehet őket javítani.

Rovatok