Index Vakbarát Hírportál

A Naprendszernél is ősibb anyagot találtak a Földön

2020. január 14., kedd 14:24

1969 szeptember 28-án az ausztráliai Murchison közelében földet ért egy viszonylag nagy tömegű, száz kilogrammos meteorit, és mint utólag kiderült, rendkívül régi anyagok halmozódtak fel benne. Az űrből jött sziklában olyan porszemcséket is találtak, amelyek legalább 7,5 milliárd évesek, tehát jóval azelőtt jöttek létre, hogy megszületett volna a Naprendszer.

Ezek szilárd minták a csillagokból, igazi csillagporról van szó - mondta Philipp Heck, a PNAS-ban publikált tanulmány vezető szerzője, a Chicagó-i Egyetem professzora. Ezzel arra utalt, hogy amikor a csillagok felrobbannak, a bennük keletkezett részecskék szétszóródnak a világűrben, és ezek újabb csillagok, bolygók vagy meteorok részévé válnak.

Amerikai és svájci kutatók közösen elemezték a meteorit negyven Naprendszer előtti morzsáját, amihez először szét kellett zúzni a kődarab egy részét, és savban feloldani, hogy csak a vizsgálandó csillagpor maradjon meg. Philipp Heck úgy fogalmazott, „felgyújtják a szénakazalt, hogy megtalálják benne a tűt.”

A csillagpor korát a részecskéket ért sugárzás mértéke alapján állapították meg. A morzsák 60 százaléka csupán 4,6-4,9  milliárd évesnek bizonyult, ami nagyjából megfelel a Naprendszer és a Föld korának, a minta 10 százaléka azonban idősebb, és legősibb darabok 7,5 milliárd évesek.

(BBC)

Rovatok