Index Vakbarát Hírportál

Hordana hightech műanyaggal tuningolt aranygyűrűt?

2020. január 14., kedd 11:39

Viszonylag kevesen hordanak színtiszta 24 karátos aranyból készült ékszereket, mert nehezebbek és sérülékenyebbek, mint a gyakoribb 18 karát tisztaságú ékszerek. Ezekben általában 25 százaléknyi rézzel ütik fel a nemesfémet, hogy egy 15 gramm per köbcentiméter sűrűségű ötvözetet kapjanak.

Az ETH Zürich műszaki egyetem kutatói egy ennél sokkal könnyebb ötvözetet készítettek műanyag felhasználásával. A végtermék ugyanúgy 18 karátos, és ugyanúgy ragyogó ékszerek készülhetnek belőle, de habkönnyű:

csupán 1,7 grammot nyom a köbcentimétere

Korábban is próbálkoztak a svájci kutatók az arany könnyítésével, ám az aranyhab nem volt elég stabil az ékszerészeti felhasználáshoz.

Az új ötvözetben a parányi aranylemezkéket először polimer latexszel, rostokkal, vízzel és sóval keverik össze, és gélt kutyulnak belőle. Ebben a vizet lecserélik alkoholra, és egy szén-dioxiddal megtöltött nagy nyomású kamrában az aranyozott műanyagból habkönnyű aerogél jön létre.

Az így létrejött aranyat ugyanúgy lehet hevíteni, olvasztani és formázni, ahogyan az ékszerészek a hagyományos arany-réz ötvözettel dolgoznak. Jóval alacsonyabb hőmérséklet is elegendő: 105 Celsius-fokon is eléggé megpuhul a formázáshoz, pedig az arany egyébként csak 1064 fokon olvad. 

Elég egy kicsit változtatni a kezdeti formulán, hogy megváltozzon az aerogél keménysége, és ugyanígy az anyag színezése is megoldható.

Egyetlen kérdés maradt hátra: ha ugyanannyi arany van benne, ugyanúgy csillog, és ugyanolyan értékes, csak éppen műanyag van benne, akkor az hightech szuperaranynak számít, vagy pont az ellenkezője igaz, és a műanyagtartalom miatt ez  akkor is gagyi, ha komoly kutatómunka áll mögötte.

Tetszik a műanyag aranyötvözet?

  • 565
    Menő, hordanám
  • 520
    Béna, csak igazi arany kell

(ETH Zürich)

Rovatok