Index Vakbarát Hírportál

Rose vagy Diana lehet a NASA következő Mars-szondája

2020. január 14., kedd 16:00

Közeleg az egyelőre csak Mars 2020-ként emlegetett következő hatkerekű űrszonda felbocsátásának időpontja, és 155-re szűkült a lehetséges neveinek listája. Ennyi javaslat került be a NASA által kiírt Future Engineers verseny elődöntőjébe, amelyen diákok indulhattak, egészen az alsós korosztálytól az egyetemi felvételi előtt álló középiskolás diákokig.

A szondát szállító űrhajó 2020 júliusában indul majd el a Mars felé, és 2021 februárjában ér oda. A Mars 2020 is egy behemót, hatkerekű autószerű szerkezet lesz, mint a Curiosity, mégsem nevezhetjük ikertestvérnek, mert egészen másfajta műszerekkel lesz felszerelve.

A Curiosity eleinte a 154 kilométer átmérőjű Gale-kráterben kutatta az egykori víz nyomait, és meg is találta azokat, manapság a Mount Sharp (Hegyes-hegy) megmászásával van elfoglalva. A Mars 2020 ezzel szemben a Jezero-kráterben fog leszállni, és kimondottan a múltbéli élet nyomait keresi majd a sziklákból begyűjtött mintákban.

Méreteikben is van némi eltérés, a Mars 2020 nagyjából 13 centiméterrel hosszabb és 127 kilogrammal nehezebb a társánál. Másfajta, nagyobb fúróval lesz felszerelve, mert nem az lesz a cél, hogy porrá őrölje a kőzetmintákat, hanem megpróbálnak majd érintetlen szikladarabokat begyűjteni vele. Több kamerát szerelnek fel rá, és két mikrofont is, hogy hallani lehessen a környezeti zajokat.

Továbbfejlesztették a kerekeket, hogy jobban bírják a sziklás terepet, a fedélzeti számítógép pedig ötször gyorsabban elvégzi majd a lehetséges útvonalak elemzését, amely elengedhetetlen az önálló haladáshoz. Ezáltal nagyobb területet  tudnak majd lefedni, és több tudományos munkát végezhetnek el az új Mars-roverrel.

(NASA JPL, Space.com)

Rovatok