Index Vakbarát Hírportál

Délről kaptak mentőövet az északi szélesszájú orrszarvúk

2020. január 15., szerda 15:39

Már csak két nőstény példánya és az északi szélesszájú orrszarvúnak, de a nemzetközi tudományos összefogás és az alfajok közti kooperáció megmentheti őket. Kutatóknak sikerült még időben kinyerniük spermiumokat el az északi szélesszájú orrszarvúk nemrég elpusztult hím egyedeitől, amelyekkel ismét sikeresen létrehoztak egy életképes embriót, immár a harmadikat.

Az utódok kihordását azonban nem bízzák az északi nőstényekre, amelyek nincsenek olyan állapotban, hogy ezt kibírják, helyettük inkább a rokon déli alfaj nőstényire bízzák a feladatot. 

A kenyai, cseh, német és olasz tudósokból álló csoport összesen tíz petesejtet próbált mesterségesen megtermékenyíteni, amelyből hetet sikerült, és most tartanak ott, hogy megvan a harmadik fejlettebb, életképes embrió. Legalább öt állatra lesz szükség, hogy elkezdhessék a populáció visszatelepítését az észak-afrikai vadonba, és nekikezdhessenek a természetes szaporulat növelésének.

Még kérdéses, hogy ez sikerül-e, hiszen az orrszarvúk vemhessége akár 16 hónapig is tarthat, és a fajnál most próbálkoznak először a mesterséges megtermékenyítéssel.

Rovatok