Index Vakbarát Hírportál

Kesztyű nélkül tartja melegen a kezeket az amerikai hadsereg

2020. január 15., szerda 11:12

A kesztyű fontos téli ruhadarab, de megakadályoz minket az eszközök használatában. Kellemetlen lehet a mobilfüggőknek, hogy nem tudnak a fagyos téli utcáról képet tölteni az Instagramra, ám ennél sokkal veszélyesebb, ha egy katona perceken át bénázik a fegyverével, mert vagy az ormótlanul vastag kesztyű vagy a szétfagyott ujjai miatt nem tud újratölteni.

Nem is a Samsung vagy az Apple talált ki egy megoldást erre, hanem az Egyesült Államok hadseregének orvosi kutatói szervezete, az USARIEM, miután kimutatták, hogy a kesztyűk 50-80 százalékkal csökkentik a kézügyességet. A ruhadarab levétele sem segít, mert a jéghideg levegő negatívan hat az ízületeink kenőanyagára, a szinoviális folyadékra, gyengébb lesz és nehezebben mozog tőle a kézfejünk. Fő problémaként a véráramlás lassulását jelölték meg.

Mindenki tudja, hogy egy kis testmozgással növelni tudjuk a testünk hőmérsékletét, és így a vérünk melegen tartja a végtagjainkat is. Erre viszont nincs mindig lehetőség. Képzeljünk csak el egy hóban lesben fekvő katonát, akinek el kéne kezdenie ugrálni, hogy ne fagyjon oda a távcsöves puskájához.

A megoldás pedig pofonegyszerű: olyan eszközt terveztek, amely az alkart melegíti, és ezáltal kellemesen meleg vér áramlik az ujjbegyekbe, kesztyű viselése nélkül. Nem is kell túltolni a fűtést, a kutatók vizsgálata alapján kezdetnek elég, ha 15 Celsius-fokra melegítik a kézfejet, ezzel már javul a kéz működőképessége. Vannak az USA hadseregének működő prototípusai, de még dolgoznak a tökéletes eszközön, amely kényelmesen elfér a ruha alatt, komfortosan viselhető, és nem szór szét túl sok hőt a környezetbe.

(Popular Mechanics)

Rovatok