Index Vakbarát Hírportál

Leleplezték az aksit lemerítő appok trükkjeit

2020. január 15., szerda 09:36

Minden igyekezet ellenére a Google Play Áruházba is bekerülnek olyan kártékony appok, amelyek rontják a mobilozás élményét, és olyan mennyiségben töltik be a hirdetéseket, hogy attól az akkumulátor gyorsabban lemerül. A rendellenesen viselkedő appok fejlesztői ügyes taktikát eszeltek ki, például a telepítést követő 48 órában minden rendben működik, csak azután kezdenek megjelenni reklámok.

Akkor is megjelenhet hirdetés, amikor nem használjuk az appot, sőt a játék futását is blokkolhatják

Hogy a Google ne vegye észre a trükköt, több fájlba dobják szét a kártékony működés programkódjait, és véletlenszerű időpontokban jelenítik meg a hirdetéseket – ezt írja a kiberbiztonsági megoldásokat készítő Bitdefender elemzése.

A fenti módszert 17 appban fedezte fel a Bitdefender, amelyeket összesen legalább félmillióan töltötték le. Próbáltuk megtalálni a Play Áruházban a listán szereplő alkalmazásokat, de a Google valószínűleg már leszedte azokat a kínálatából. Az appok más forrásból, például telepíthető .apk fájl formájában még beszerezhetők, de ezt senkinek sem javasoljuk. Érdemes inkább törölni az appokat, és keresni egy megbízható alternatívát.

(Bitdefender)

Rovatok