Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes részecskét találtak az Antarktiszon

2020. január 15., szerda 09:41

Teljességgel megmagyarázhatatlan jeleket észlelt a NASA egyik neutrínó teleszkópja, az Antarktiszi Impulzív Tranziens Antenna (ANITA), ami egy 35 kilométer magasan lebegő léggömbre rögzített igen kifinomult műszer.

A nagy energiájú részecske meglepő szögből érkezett, mintha akadálytalanul átsüvített volna az egész Földön.

Ezt a jelenséget ráadásul kétszer is észlelték, először 2006-ban, majd ezután még egyszer 2014-ben. A legfrissebb elemzésekkel kizárták a lehető legvalószínűbb magyarázatokat.

Az aprócska részecskét 0,6 és 0,56 exaelektronvolt energiával észlelték, ami döbbenetesen nagynak számít. A fejtörést az okozta, hogy ilyen nagy energiánál a neutrínónak interakcióba kellett volna lépnie a Föld részecskéivel, amelyett, hogy csak úgy átszáguldott volna rajta.

Elképzelhető, hogy egy nagy energiájú neutrínó simán átszalad a Földön, ha a távoli űrből érkezett, ám ennek a lehetőségét viszonylag könnyű ellenőrizni. Egy másik antarktiszi állomás, az IceCube Neutrino Observatory munkatársai már átfésülték az ANITA felfedezésével egy időben keletkezett adataikat, és nem találtak egyezést.

Most vagy arról van szó, hogy találtak valami izgalmas részecskefizikai újdonságot, vagy csupán arról, hogy mindenki átsiklott egy nagyon banális magyarázaton, egy detektort érintő anomálián. Most lázasan dolgoznak a kutatók, hogy kiderítsék, melyik lehet igaz.

(New Scientist)

Rovatok