Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették az évekkel ezelőtti tömeges madárhullást

2020. január 15., szerda 21:32

A klímaváltozással járó hőhullámok miatt tömeges madárpusztulást figyeltek meg a Csendes-óceánnál. Több tízezer madarat sodort partra a víz 2015 közepe és 2016 eleje között az Egyesült Államok nyugati partjain Alaszka partvidékén.

Kutatók nemrég találták meg a lummák pusztulásának okát. A lummák az északi félteke óceánjaiban, partok és szigetek sziklafalain fészkelő, kistestű madarak. A tömeges pusztulásuk oka pedig a vizek hőmérséklet-emelkedése miatt kialakult táplálékhiány. A kutatók szerint a tengeri hőhullámok csökkentették planktonok mennyiségét és minőségét, így az ezekkel táplálkozó és a madarak táplálékául szolgáló halakét is.

Az amerikai Földtani Intézet Alaszkai Kutatóközpontjának munkatársa állapította meg, hogy 2014 és 2016 között szokatlanul meleg, nagy víztömeg jelent meg a Csendes-óceánnál. A madárpusztulási hullám idején több, mint 60 ezer haldokló, vagy már elpusztult lummát sodort partra a víz. A régióban összesen körülbelül egymillió madár pusztult el, ráadásul 2015 és 2017 között rekordszámban nem jött világra új utód.

A klímaváltozás nem csak a lummákat veszélyezteti, rajtuk kívül még 100 millió közönséges tőkehal és bálna is szenvedett a meleg víztömeg hatásaitól.

(MTI)

Rovatok