Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárdos kárt okozott a könyvtárosbűnözés

2020. január 16., csütörtök 15:02

Huszonöt év alatt több mint háromszáz értékes dokumentumot, térképet és könyvet lopott el Pittsburgh könyvtárából Greg Priore, akinek a ritka könyvek menedzsereként pont a rábízott könyvek óvása lett volna a feladata. Mondhatnánk, hogy havi egy-két lopással nem volt igazán nagy bűnöző, de a lopott tárgyak összértéke igen szép summát tett ki.

8 millió dollárt, több mint kétmilliárd forintot értek a könyvek

Társa a bűnben a könyvkereskedő John Schulman volt, aki számtalan könyvön túladott, és a vevők mit sem sejtettek azok eredetéről. A lopott könyvek közt volt egy 404 éves biblia, és Isaac Newton Philosophiae Naturalis Principia Mathematica című művének első kiadása.

A kereskedő járhatott a legjobban, mert mint kiderült, Priore csupán 117 ezer dollár értékben kapott csekkeket, feltéve, hogy a nyomozóknak sikerült felderíteni minden pénzmozgást. A páros egyébként a biztosító rutinvizsgálatán bukott meg 2017 áprilisában, és 2018-ban kezdődött el a nyomozás, amelyben a hatóságok csupán az ellopott művek töredékét találták meg, összesen 1,2 millió dollár értékben.

(Smithsonian)

Rovatok