Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a Chromiummal tuningolt Edge böngésző

2020. január 16., csütörtök 08:55

Elkészült és letölthető a Chromium motorral működő Edge böngésző a Windows 10-re, Macre, Androidra és iOS-re, magyarán a Microsoft minden fegyvert bevetne a felhasználókért, hogy ismét tényező legyen a böngészők piacán. Ha a Windows automatikusan nem frissítette a gépen az Edge-et, akkor érdemes letölteni a telepítőt a Microsoft weboldaláról.

A telepítés utáni első indulásnál megkérdezi az Edge, hogy át akarjuk-e húzni a tartalmainkat a Chrome-ról, ami nem kötelező lépés, de a gördülékenyebb átállás érdekében érdemes ezt választani. Értelemszerűen arra is van lehetőség, hogy a Microsoft-fiókunkba belépve szinkronban tartsuk a különböző eszközökön futó böngészőinket, és ezáltal könnyen tudjuk a megnyitva hagyott böngészőfüleket, kedvenceket és a jelszavainkat szinkronizálni. Ez főleg akkor hasznos, ha mobilon is az Edge-et használnánk.

Aki most Chrome-ot használ, annak nagyon ismerős lesz a kezelőfelület, és nagyjából hasonlók a funkciók. Az asztali változaton elérhetők például a böngészőhöz tartozó kiterjesztések, nehezebben futunk bele abba a problémába, hogy valami megvan a Chrome-hoz, de nincs meg az Edge-hez. Mobilon ügyes megoldás, hogy az extra funkciók az alsó sorban elhelyezett hárompontos menüből érhetők el, amely a péklapát méretű mobilokon jobban kézre áll, mint a Chrome jobb fölső sarokban lévő menüje.

Hegynek felfelé

Az Edge összességében elég jó böngészőnek tűnik, megadja az esélyt a Microsoftnak, hogy megint tényezővé váljon a Chrome által uralt piacon. Elkezdtünk Edge-en dolgozni, és miután beléptünk minden egyes fiókunkba, valóban ugyanolyan használhatónak tűnt, mint amilyen a Chrome, és a korábban tapasztalt kompatibilitási gondok, megjelenítési bugok is eltűntek.

A Chrome legyűrése azonban kemény menet lesz, mert a Google toronymagasan vezet, a részesedése 63,22 százalék. Az Apple Safari követi 15,76 százalékkal, míg a nyílt forráskódú Mozilla Firefox 4,6 százalékon áll.

Meglepő módon a Samsung mobilokon és tableteken alapértelmezett Samsung Internet böngésző a negyedik 3,42 százalékkal, ami a dél-koreai cég mobilpiaci vezető szerepének tudható be.

Az UC Browser, az Opera, sőt még az Internet Explorer is jobb az Edge-nél, amely szerény 2,13 százalékos részesedést tud felmutatni a Statcounter mérései szerint.

Rovatok