Index Vakbarát Hírportál

Van valami, ami a medveállatkát is elpusztítja

2020. január 16., csütörtök 11:09

A globális klímaváltozás teheti el láb alól a Föld legkeményebb túlélőjét, a felforralást, lefagyasztást, vákuumot és nukleáris sugárzást egyaránt épségben kibíró medveállatkát. A Nature Scientific Reports tudományos lapban publikált tanulmány arra mutat rá, hogy a mikroszkopikus élőlény nem minden esetben bírja jól a szélsőségeket.

Nem elpusztíthatatlan

Való igaz, hogy a medveállatka akár a szélsőséges 151 Celsius-fokos hőmérsékletet is túlélheti, ha csak egy órán át kell elviselnie, az erről szóló korábbi kísérletek ugyanis ilyen rövid ideig tartottak. Ezért volt kíváncsi Ricardo Neves, a Koppenhágai Egyetem munkatársa és a kutatómunka vezetője, hogy miként viselkedik az állat hosszabb ideig tartó hőség esetén.

A tudósok a dániai ereszcsatornákban élő medveállatkákat figyelték meg, és kiderült, hogy amikor 37,1 fokra ugrott a hőmérséklet, az aktív állapotban lévő medveállatkák fele elpusztult. A hőmérséklet fokozatos növelésével, amikor az állatoknak volt idejük alkalmazkodni, egy hajszálnyival 37,6 fokra emelkedett tűréshatár.

Nagyobb ugrást ebben akkor tapasztaltak, ha a medveállatka védőburkot tudott képezni maga körül, ilyenkor 82,7 Celsius-fokot is kibírt. 

Viszont ezt is csak egy órán át. 24 órás kitettség esetén 63,1 fok volt a maximum, amit a medveállatka épen átvészelt.

Manapság már Dániában is előfordulnak olyan forró napok, amitől kipurcannak a medveállatkák, és a globális felmelegedéssel egyre több helyen és egyre gyakrabban kerülhet veszélybe ez a különleges lény.

(Newsweek)

Rovatok