Index Vakbarát Hírportál

Itt a galamb, ami nem fossa le az autót

2020. január 17., péntek 09:58

Évezredek óta irigykedik az emberiség a madarak repülési képességeire, de a legmodernebb repülőgépeink sem képesek utánozni a szárnyas patkánynak csúfolt galambok kifinomult mozgását, amivel simán leszállnak egy centiméteres párkányra vagy egy villanyvezetékre, hogy onnan bombázzák telibe a világot.

A Stanford Egyetem mérnökei friss szemlélettel futottak neki a problémának, építettek egy madárszerű robotot, de a szárnycsapkodást ők sem erőltették, ehelyett úgy alakították ki a PigeonBot nevű gépet, hogy a két világ legjobb tudását ötvözzék benne. Madártollak fedik a szárnyat, ám az csak alakváltoztatásra képes, a meghajtást egy hagyományos propellerre bízták.

Mindkét szárnyat 20-20 toll fedi, ezeket gumival kötötték össze, hogy együtt mozogjanak. A tollakat egy tenyésztett húsgalambtól vették kölcsön, amelynek eleve az volt a sorsa, hogy valakinek a tányérján végezze ropogós pecsenyeként. 

Habár a madarak egészen kifinomultan tudják mozgatni a tollaikat, a kutatók nem tölthették meg motorokkal a szárnyakat, ezért jóval egyszerűbb konstrukciót terveztek. Szárnyként csupán két távirányítású, mesterséges ízületet alakítottak ki: az egyik csak a szárny végét tudja mozgatni, a másik összehúzza az egész szárnyat.

A tudósok által közzétett videón jól látható, milyen könnyen tud irányt korrigálni és kanyarodva fordulni a műmadár.

David Lentink professzor és munkatársai biztosak abban, hogy a jövő repülőgépein is lesznek hasonló mozgatható szárnyak, és sokat tanulhatnak a madaraktól. Persze azokat a gépeket már nem madártollakkal fogják befedni, hanem valamilyen okos anyaggal, amely hasonló tulajdonságokkal bír.

(Popular Science)

Rovatok