Index Vakbarát Hírportál

Ugyanúgy labdáznak a farkasok, mint a kutyák

2020. január 17., péntek 21:06

Bár a kutatók eddig úgy tartották, hogy a labdázás a kutyáknál tanult viselkedés, meglepődve tapasztalták, hogy a farkasok ugyanúgy elkapják, majd visszahozzák a nekik eldobott játékszert, ahogy a kutyák is teszik. A Stockholmi Egyetem etológusai nem a farkasok játékos viselkedését akarták eredetileg vizsgálni, a különös magatartásra egy másik kutatás közben, mintegy véletlenül bukkantak.

A vizsgálathoz tíz napos koruktól kezdődően kézből neveltek fel 13 farkaskölyköt, amelyek három alomból származtak. A teszt során egy ember, aki teljesen idegen volt számukra, vezényszóval igyekezett őket rábírni, hogy hozzák vissza neki a labdát. A farkasok pedig megdöbbentően kooperatívnak bizonyultak.

No, azért nem lehet azt állítani, hogy minden farkaskölyök oda lett volna az ismeretlennel való labdázásért. A 13 állat közül nyolc egyszer sem volt hajlandó visszavinni a labdát. A kutatókat azonban már az is meglepte, hogy volt egyáltalán olyan farkas, aki hajlandó volt részt venni az idegennel folytatott közös játékban.

Szerintük e néhány játszó farkas már bizonyítja, hogy az emberrel közös játék a farkasok számára sem elképzelhetetlen. Úgy vélik, hogy a játékot az ember jelzéseinek helyes értelmezése indította be náluk, amely képesség tehát nem csupán a kutya sajátja.

(Newsweek)

Rovatok