Index Vakbarát Hírportál

Áprilisban indulhat újra az amerikai emberes űrrepülés

2020. január 20., hétfő 09:11

2011. július 8-án indult utoljára az űrbe amerikai földről amerikai űrhajósokat szállító amerikai űrhajó. Az Atlantis űrsikló az űrsiklóprogram utolsó küldetésével egyebek mellett a Nemzetközi Űrállomásra vitt ellátmányt, műszaki és tudományos felszerelést. A NASA több mint nyolc éve nem tudott asztronautát küldeni az űrbe saját erőből, az ISS-re csak az orosz Szojuzok segítségével juthattak amerikai űrhajósok. Ez változik meg hamarosan – és most már kézzelfogható távlatban, a vasárnapi sikeres SpaceX-teszt jóvoltából.

Mint arról az Index is beszámolt, vasárnap, magyar idő szerint délután fél négykor a terveknek megfelelően szimuláltak egy rakétastart során föllépő anomáliát, kipróbálva hogy a SpaceX Crew Dragon űrhajója képes-e megóvni a benne ülőket egy start után kialakuló vészhelyzetben. Mint ismeretes, a Crew Dragon űrhajót az amerikai űrkutatási hivatal kereskedelmi űrhajós programja keretében fejlesztette ki Elon Musk űripari cége, a program célja pedig az, hogy a NASA magáncégek részvételével újra képes legyen amerikai űrhajóst az ISS-re juttatni – amerikai földről, amerikai űrhajóval, megszüntetve az oroszoktól való meglehetősen drága függőséget.

A vasárnapi sikeres volt az utolsó a SpaceX által vállalt, a NASA által szigorúan felügyelt tesztek sorában, így csak egy kérdés maradt nyitva: mikor viszi az első asztronautákat az ISS-re a Crew dragon? Elon Musk a teszt utáni sajtókonferencián azt mondta, hogy valószínűleg 2020 második negyedévében, azaz valamikor tavasszal, leghamarabb áprilisban kerülhet sor a történelmi űrrepülésre.

A Crew Dragon elvileg már hamarabb, februárban készen állna az útra, de egy ilyen horderejű küldetés esetében a minden részletre kiterjedő biztonsági ellenőrzések miatt kell még pár hónapot rászánni a Demo-2 emberes küldetésre való felkészülésre. (És ismerve az űrkutatás, űrhajózás természetét, csúszásokra így is lehet számítani.)

Ha minden jól megy, a Crew Dragon áprilisban két NASA-űrhajóst visz majd az ISS-re, a pilóta Robert L. Behnken lesz, míg a parancsnok Douglas G. Hurley, az a Doug Hurley, aki az utolsó űrsiklóküldetés pilótája volt. Övé lehet a megtiszteltetés, hogy visszaviheti a Földre azt az amerikai zászlót, amit az STS-135-ös küldetés során az Atlantis négyfős legénysége vitt az űrállomásra 2011-ben.

Rovatok