Index Vakbarát Hírportál

Egy fekete hajószakács nevét viseli majd egy repülőgép-hordozó

2020. január 20., hétfő 10:23

Az Egyesült Államok haditengerészete Doris Millerről nevezi el a negyedik Ford osztályú repülőgép-hordozó hadihajóját – jelentették be a hétvégén a US Navy illetékesei. A leendő, 337 méter hosszú, százezer tonnás USS Doris Miller (CVN-81) építését várhatóan 2023-ban kezdik meg, és 2030-ban állhat szolgálatba.

Doris Miller volt az első afroamerikai tengerész, aki magas rangú kitüntetésben részesült: a hajószakács Pearl Harbor megtámadása idején tett tanúbizonyságot páratlan bátorságáról. 1941. december 7-én, amikor a japán hadsereg repülőgépei megtámadták az amerikai flotta Hawaiin állomásozó hajóit, Miller épp a West Virginia (BB-48) csatahajó mosodájában dolgozott. A matróz több sebesült életét is megmentette, illetve egy Browning légvédelmi géppuskával felvette a harcot a támadó repülőgépekkel szemben, noha erre nem is volt kiképezve. Miller hősiességéért kiérdemelte a haditengerészet keresztjét, amit maga Chester Nimitz admirális, a csendes-óceáni flotta parancsnoka adott át neki. A tengerész egy 1943-as csatában, a USS Liscome Bay elsüllyesztésekor vesztette életét, amivel a második világháború halhatatlan afroamerikai alakjává vált.

Doris Miller nevét egy kisebb hajó, az 1991-ben nyugalmazott USS Miller rombolókísérő fregatt már viselte, de az, hogy a flotta legnagyobb hadihajóinak egyikét róla fogják elnevezni, minden eddiginél erőteljesebb gesztus, és egyben tisztelgés a hős afroamerikai matróz emléke előtt. Repülőgép-hordozókat mostanáig jellemzően az Egyesült Államok elnökeiről (lásd legutóbb a USS John F. Kennedy névadóját), a flotta magas rangú parancsnokairól, vagy a kongresszus megbecsült tagjairól volt szokás elnevezni, a USS Doris Miller lesz az első olyan atommeghajtású csapásmérő monstrum, ami egy egyszerű matróz, egy afroamerikai tengerész nevét viseli majd.

A hivatalos névadó bejelentésre január 20-án, hétfőn kerül sor Pearl Harborban, a Martin Luther King-napi ünnepségen.

(Borítókép: a USS Gerald R. Ford (CVN 78) egy 2019-es tengeri próba során. Fotó: Mass Communication Specialist 3rd Class Connor Loessin/US Navy)

Rovatok