Index Vakbarát Hírportál

Ausztráliában is megjelent a kínai koronavírus, már hatan meghaltak

2020. január 20., hétfő 17:55 | aznap frissítve

Kínában a hétvégén megháromszorozódott az új, tüdőgyulladást okozó vírussal megfertőződött emberek száma, miután a Vuhanból induló fertőzés más nagyvárosokban is feltűnt, írja a BBC.

A légúti megbetegedést okozó fertőzés egy vuhani halpiacról indult. Eddig több mint 220 ember fertőződhetett meg, közülük négyen haltak meg, bár a tényleges (de nem jelentett) fertőzéses esetek száma ennek többszöröse lehet.

A legtöbb ember Vuhanban betegedett meg, de jelentettek fertőzéses eseteket Pekingben, Sanghajban és Sencsenben, mint ahogy a vírus Japánban, Thaiföldön, Dél-Koreában, illetve korábbi hírek szerint Tajvanon, Szingapúrban, Vietnamban és Nepálban is feltűnt.

A vírus terjedése annak tudható be, hogy emberek milliói indultak már most útnak a közelgő kínai újév vagy holdújév (január 25.) ünnepe alkalmából. Ezzel állhat összefüggésben, hogy a Business Insider szerint egy Kínában terjedő videón az látható, amint orvosok köpenyben, maszkban, gumikesztyűben vizsgálják meg egy belföldi repülő összes utasának testhőmérsékletét a vírus tünetei után kutatva.

A Sky News szerint

a kínai egészségügyi hatóságok közben megerősítették, hogy a vírus valóban képes emberről emberre terjedni.

A repülőtereken ezért járványbiztonsági okokból egészségügyi vizsgálatokat, például lázmérést végeznek.

Korábban arról jelentek meg hírek, hogy az atípusos tüdőgyulladás (SARS) és a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok szerint a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó. 

A BBC most azt írja: a fertőzés mégis leginkább a 2000-es évek elején kitört SARS-vírusra hasonlít. Az új vírus genetikai kódja a koronavírusok közül a SARS-szal mutatja a legközelebbi rokonságot. A 2003-ban kitört járványban 774 ember halt meg.  

Frissítés kedd reggel: Megjelent a betegség Ausztráliában is. Ausztrál egészségügyi források bejelentették, hogy Brisbane-ben karantén alá helyeztek egy férfit, akin nem sokkal azután, hogy visszatért Vuhanból, a betegség tünetei jelentkeztek. Az ország egészségügyi hatósága biológiai biztonsági ellenőrzést rendelt el a Vuhanból Sydney-be érkező repülőgépek utasainál.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli szakértői bizottsági ülést hív össze szerdára Genfben. Ez lesz hivatott megállapítani, hogy a koronavírus terjedése nemzetközi járványügyi vészhelyzetet jelent-e.

Frissítés 2.: Az AFP hivatalos forrásokra hivatkozva azt közölte, 300-ra nőtt a fertőzöttek száma, és újabb két ember halt meg a koronavírus miatt, így már összesen hatan haltak bele a betegségbe.

Rovatok