Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk feltalálta a marsi adósrabszolgaságot

2020. január 21., kedd 15:45

Elon Musk 2050-re egymillió embert akar a Marson tudni - jelentette ki egy twitteres eszmefuttatásban. A SpaceX és a Tesla vezére tavaly még arról beszélt, hogy egy retúr jegy 500 ezer dollárba (150 millió forintba) kerülne, ami később 100 ezer dollárra zuhanna. 2016-ban még csak 200 ezer dollárra szerette volna levinni az árat, mert szerinte nagyjából annyiba kerül egy ház megépítése az USA-ban.

Ez elég borsos ár, így Twitteren sokan kérdezték, hogy mi alapján jut majd be valaki a programba. Lottó? Pusztán szakértelem? Csak pénz kérdése? Musk azonnal előkapta a választ:

Olyannak kell lennie, hogy bárki mehet, aki akar, akiknek nincs pénze, azok hitellel.

Azok, akik ezzel a lehetőséggel élnének, ledolgozhatják a hitelt, mikor megérkeznek a Marsra – írja a Musk témába vágó bejegyzéseit összegyűjtő Inverse. Ez sokaknak megütötte a fülét, hiszen nagyon hasonlít az adósrabszolgaság rendszerére: addig le vagy kötelezve, amíg vissza nem fizeted a hitelt, és csak úgy teheted, ha a Marson maradsz, és ott dolgozol. Volt, aki a transzatlanti rabszolga-kereskedelemmel vont párhuzamot:

Sokan azzal védték az ötletet, hogy nem rabszolgaság, hiszen senki nem kényszerít. Erre jött a válasz, hogy oké, de ha választhatunk egy haldokló bolygó és egy élhető élet között, van igazi választásunk?

Sok telepes is hasonló mentalitással indult el az Újvilág felé annak idején, és sokan generációkon át voltak egy hitelezőhöz kötve.

Musk szerint a marsi város 100 milliárd és 10 billió dollár közötti összegbe kerül majd, így lesz munka bőven a gyárakban, építkezéseken és pizzázókban. Ahhoz hogy a kolónia beindulhasson, évente több millió tonna anyagot kell képesnek lennünk a Marsra szállítani. Ezt úgy számolta, hogy 3 járat indulna a Földről naponta, ami nagyjából ezer egy évben, és egy űrhajó (a SpceX Starshipje természetesen) nagyjából 100 tonnát tud szállítani.

Nagy probléma, hogy Musk nem ment bele a részletekbe, hogy egy átlagos állampolgár, aki nem tudományos munkát akar végezni, konkrétan hogyan fog boldogulni a Marson. A hitel is működhet anélkül, hogy valóban röghöz kösse a felvevőit, de nem tudjuk, mert Musk nem fejtette ki bővebben. Ez a hátránya, amikor az ember csak ötletszerűen kiszór szavakat Twitterre – bár Musk jelentős részben erre építi a netes arculatát.

Rovatok