Index Vakbarát Hírportál

Tegye borítékba, és ragassza le a telefonját, úgy majd nem nyomkodja folyton!

2020. január 22., szerda 11:40

Érdekes koncepcióval állt elő a Google azoknak, akik szeretnék kevesebbet nyomogatni a telefonjukat, de eddig nem jöttek rá, hogyan kell elengedni a készüléket. Az Envelope nevű alkalmazás segítségével csökkenthető a mobilozgatás, ráadásul a sikert mérni is lehet. A projekt a Google digitális jólét törekvéseinek egyik kísérleti jellegű megoldása arra, hogyan segíthetnének csökkenteni az embereknek a képernyőidejét. 

Az egész egyelőre csak a Google Pixel 3A telefonok tulajdonosait húzza ki a nyomogatós slamasztikából, de ha bejön a koncepció, elképzelhető, hogy más telefonokra  is megjelenhet a szabásminta.

Az egész lényege, hogy miután elkészült a boríték, el kell indítani egy alkalmazást a telefonon, így lehet hívást indítani, hívást fogadni, és megnézni, hogy mennyi az idő. Más típusú borítékkal fotót és videót lehet készíteni, be majd csak akkor lehet visszanézni a felvételeket, ha kivettük a készüléket a papírborítékból, amit a Google szerint érdemes ragasztóval lezárni. Az alkalmazás pedig feljegyzi, és megdicséri a felhasználót, hogy hány órán keresztül használta a telefont kizárólag telefonálásra. Hogy jobban átjöjjön az egész hangulata, készült egy videó is. 

A Google szerint sokan használnak hétvégére egy második, nyomógombos telefont, vagy egyszerűen elrejtik a készüléküket maguk elől, hogy ne érezzék a kényszert, hogy állandóan azt nyomogassák, erre lehet egyszerűbb megoldás a borítékozás, ahol a legfontosabb funkció ugyan elérhető, de mégsem nyomogatja feleslegesen az ember a telefont. 

Az Envelope nyílt forráskódú, vagyis van lehetőség saját borítékot fejleszteni, ha valakinek nem a telefonálás vagy a fényképezés hiányozna, de mégis korlátozná a hozzáférését a készülékéhez. De ki lehet próbálni a szintén a Google által fejlesztett Activity Bubble nevű alkalmazást, ami egy buborékot jelenít meg a telefon képernyőjének feloldásakor, és minél hosszabb ideig veszi elő a készüléket, annál nagyobb lesz a buborék. Ha az egész kijelzőt beborítják a buborékok, akkor tudja, hogy túlzásba vitte a nyomogatást. Illetve bemutatták a Screen Stopwatch-ot is, egy olyan élő háttérképet, ami folyamatosan mutatja, egy nap hány percet volt a készülékén feloldva a képernyőzár, vagyis mennyit használta a telefont. 

Rovatok