Index Vakbarát Hírportál

Ősi indián gőzfürdőre bukkantak Mexikóváros alatt

2020. január 22., szerda 15:49

Egy 14. századi indián szaunát fedeztek fel a régészek Mexikóváros alatt. A régészek szerint a szauna központjául szolgáló kád vagy gőzfürdő gyakorlatilag  érintetlenül fennmaradt az utókornak- írja a BBC

Az ősi mezoamerikai temazcalok, azaz gőzfürdők gyógyítási célokat szolgáltak, spirituális rituálékat tartottak benne, és itt vezették le a szüléseket is. Mexikóváros területén már az ősi időszakban is egy nagyváros állhatott, ezt az elméletet támasztja alá a most talált lelet is. 

A feltárások során találtak egy házat is, amit viszont már a spanyol hódítás utáni évszázadban építhettek, és a falait vörös motívumok díszítik. Úgy gondolják, hogy a 16. században egy nemes család élhetett benne. De találtak egy olyan épületet is, ami a 16-17 század  óta ott állhat, és az 1800-as évek elején közösségi központként működhetett. Vagyis ebben az időszakban is nagyobb élet lehetett a városban, ahogyan azt eddig feltételezték.  A becslések szerint 200 ezer régészeti lelőhely található Mexikóban, a maja romok és piramisok az ország déli részén, a Paquimé agyagházak északon, a Teotihuacan romváros pedig Mexikóváros területén. 

Rovatok