Index Vakbarát Hírportál

Akkumulátor problémák miatt robbanhat fel egy műhold az űrben

2020. január 23., csütörtök 10:57

A DirecTV műholdjának nagyjából egy hónapja van, hogy a geostacionárius pályáról átálljon, mert ha hamarabb felrobban, akkor a többi műholdban is kárt tehet. 

Az AT&T tulajdonában álló Spaceway-1 (Boeing 702HP modell) műholdnak decemberben lettek problémái az akkumulátorával. Január 19-én a cég azt közölte, hogy jelentős és visszafordíthatatlan károk keletkeztek a műholdban. 

A cég emiatt lekapcsolta a műhold akkumulátorait, és napenergiával üzemeltetik, de február végére kerülne olyan pozícióban, ahol árnyékban van, vagyis ez a megoldás sem tartható. Eddig kell kivezetni a geostacionárius pályáról, ami ideális a távközlési, műsorszóró és meteorológiai műholdak számára. A mostani helyzetéhez képest 300 km-re küldik, ahol a robbanása nem tesz kárt más műholdakban. 

A robbanás kockázatának csökkentése érdekében ilyen esetekben a társaságoknak ki kell ereszteni a műholdak üzemanyagát, ám ez most az idő rövidsége miatt nem tud megvalósulni. A szakértők szerint a 2025-ös működésig tervezett műholdnak 2-3 hónap lenne, hogy az üzemanyagot kiengedje, ennyi idejük viszont nincs. 

A cég azonban mindenkit megnyugtatott, hogy bárhogyan is alakul a dolog, a tévészolgáltatásban nem lesz kimaradás. 

Rovatok