Index Vakbarát Hírportál

Ötödével kell csökkenteni a húsfogyasztást, hogy megmeneküljön a világ

2020. január 23., csütörtök 15:28

Drasztikusan vissza kell szorítani a hús- és tejfogyasztást, az éghajlatváltozás leküzdése érdekében ötödével kell csökkenteni az elfogyasztott marha-, bárány- és tejtermékmennyiséget – írja a BBC a brit kormány hivatalos tanácsadó testülete, a Klímaváltozási Bizottság új tanulmányára hivatkozva. A dokumentum szerint ebben a kérdéskörben 

a közintézményeknek kellene mutatniuk az utat, és minden étkezés mellé egy növényi alapú alternatívát biztostani. 

Ha az emberek nem hajlandóak csökkenteni a hús- és tejtermékek fogyasztását, akkor pedig adókat kell kivetni. A készítők szerint képtelenség teljesíteni a kormány 2050-re vállalt kibocsátási kötelezettségeit, ha nem változtatnak az emberek jelentősen az étkezésükön, a földhasználaton és a gazdálkodáson.

A tervek szerint az Egyesült Királyság területén sokkal több erdőre van szükség, 2050-re a jelenlegi 13 százalékról 17 százalékra kell növelni az erdős területek arányát, és a hegyvidéki tőzeges lápoknak is legalább a felét helyre kell állítani. 

Már azzal 7 millió tonnával lehetne csökkenteni a gazdaságok szén-dioxid-kibocsátását, ha 20 százalékkal csökkentenék az emberek az élelmiszer-pazarlást, és ugyanennyivel kevesebb húst és tejterméket fogyasztanának. 

A gazdák nem értenek ezzel egyet, szerintük egészen egyszerűen be kell látni, hogy az angol időjárás az állattartásra alkalmas, a növénytermesztésre nem, vagy csak olyan áldozatok árán, amik szintén terhelik a környezetet. 

Rovatok