Index Vakbarát Hírportál

Mérgeskígyókról terjedhetett emberekre a kínai koronavírus

2020. január 23., csütörtök 09:29

Mérgeskígyók lehetnek a forrásai a kínai koronavírusnak. A kínai kobra és a krait okozhatta a megbetegedéseket, mindkét veszélyes állat megtalálható Kína középső, déli és délkeleti területein- írja a CNN

Az orvosoknak sikerült izolálni a vírust a betegek vérében, majd meghatározni a genetikai kódját, és egyértelmű, hogy a járványért egy új koronavírus felelős. Ugyanazon víruscsaládba tartozik mint  SARS és a MERS, amik több száz embert öltek meg az elmúlt 17 évben. Az Egészségügyi Világszervezet az új koronavírust 2019 nCoV vírusnak nevezte el. 

De hogy jönnek ide a kígyók?

A kórházba kerülő betegek első csoportja a helyi piacon dolgozók vagy vásárlók voltak, akik tengergyümölcsei mellett olyan állatokkal kerülhettek kapcsolatba, mint a  baromfi, szamár, juh, sertés, borz, róka, sündisznó, bambuszpatkány és hüllők.  Mivel még soha senki nem tett bejelentést olyan esetről, mikor a koronavírust vízi állatokban találták meg, így ezt a csoportot  gyorsan ki is zárták. 

A Journal of Medical Virology nevű folyóiratban megjelent cikk szerint  kutatók összehasonlították a 2019 nCoV és a többi ismert koronavírus genetikai szekvenciáit, és először arra jutottak, hogy a SARS-szerű koronavírushoz mintával közeli kapcsolatban állhat,  így felmerült, hogy a SARS-hoz hasonlóan ezt is denevértől származhat, és a denevérvírus mutálódhatott az emberek megfertőzése előtt. 

Amikor azonban részletesebben elkezdték tanulmányozni a vírus genetikai szekvenciáit, egyértelművé vált, hogy ez a koronavírus kígyókból származhat. 

A kutatók ezek után a vírus protein kódját tanulmányozták és vetették össze több állat mintájával, az elemzés megerősítette, hogy a vírus kígyókból származhat. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a kígyók táplálékául szolgáló denevérek adták át a betegséget a kígyóknak, amiket aztán a piacon értékesítettek, és így tudott az embereknél is megjelenni a vírus, az viszont még a szakemberek előtt sem világos, hogyan tudott alkalmazkodni egyaránt a hidegvérű és melegvérű gazdatestekhez. 

A következő lépés az lenne, hogy az elméletet a gyakorlatban is igazolják, de mivel a piacot azóta bezárták, így kifejezetten nehéz lesz megtalálni a vírus forrását, vagy igazolni, hogy a koronavírus megtalálható a mérgeskígyókban, az azonban biztos, hogy az eset rávilágít arra, mennyire körültekintően szabad csak beemelni a vadon élő állatokat az élelmiszerláncba. 

Rovatok