Index Vakbarát Hírportál

Arcfelismerő technológiát használ a londoni rendőrség

2020. január 24., péntek 15:04

A londoni Metropolitan Rendőrség bejelentette, hogy arcfelismerő kamerákat fognak használni London területén. A közlemény szerint az első teszteken már sikeresen átment a rendszer, és készen áll arra, hogy a mindennapi rendőri munka során használják. 

A kamerákat a kedvelt turistahelyszínek és a nagyobb bevásárlóközpontok környékére telepítenék, első körben a Startford Westfield bevásárlóközpontba és a West End környékére. A kamerák az élő képet elemzik és vetik össze a körözési listákkal. Elsősorban erőszakos és súlyos bűncselekmények miatt körözött embereket szeretnének ezzel a módszerrel megtalálni. 

A közlemény szerint nem hagyatkoznak teljesen az arcfelismerésre, a rendszer kiszúrja és megjelöli a gyanús embereket, akiket aztán a környéken járőröző rendőrök igazoltatnak, és amennyiben beigazolódik, hogy a körözési listán szerepelnek, megteszik a szükséges lépéseket.  Egyelőre csak napi öt-hat órán át használnák a kamerákat, de a Metropolitan rendőrség egyértelművé teszi a közleményében, hogy a rendőrség munkája a jövőben ebbe az irányba mozdul majd el. A rendőrök egyébként is figyelmeztetést kapnak minden nap arról, hogy kik azok a körözött személyek, akikre figyelniük kell, ez az új technológia csak megkönnyíti majd a munkájukat. 

Angliában az arcfelismerést eddig csak sporteseményeken és koncerteken használták, ráadásul rengeteg kritikát is kaptak, mert az adatok szerint a találatok 81 százalékáról derült ki, hogy tévesen azonosítottak valakit. A rendőrség szerint viszont nagyon jó aránnyal dolgoznak, a keresett gyanúsítottak 70 százalékát ismeri fel, és ezer esetből egy olyan van, hogy hamisan vádol meg valakit. 

Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor a polgári szabadságjogok elleni támadásnak tartják a technológia bevezetését. Az arcfelismerés használatát szerte a világon sok szakértő kritizálja amiatt, hogy könnyű vele visszaélni, és sok esetben az eredmények torzak, az algoritmus etnikailag elfogult lehet, emiatt pedig olyan nagy cégek sem használják, mint a Google. A szakemberek azonnali felülvizsgálatot sürgetnek. 

Rovatok