Index Vakbarát Hírportál

Megakadályozta a Pentagon a Huawei további megszorítását

2020. január 24., péntek 22:16

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma visszavont egy tervezetet, amely tovább szűkítette volna az amerikai cégek üzletelési lehetőségeti a Huawei-jel, és a Wall Street Journal tudomása szerint a visszalépésben nagy szerepe volt a védelmi tárcának. A Huawei mostaninál is szigorúbb elszigetelése már az amerikai vállalatokra is kártékony hatással lett volna, írta az üzleti napilap.

Ezzel még nem ért véget a történet, mert jövő héten egy miniszteri szintű találkozón is megvitatják a kérdést, és ennek nyomán még megtörténhet a szigorítás. A kereskedelmi tárca lépése mindenesetre azt mutatja, hogy a USA kormánya nincs egységes állásponton a Kínával vívott kereskedelmi háború ezen részével, hogy egészen pontosan miként is kéne megzabolázni a technológiai dominanciára törekvő ázsiai nemzetet, és annak egyik legnagyobb nemzetközi súlyú cégét, a Huaweit.

Az Egyesült Államok tavaly májusban tette feketelistára a Huaweit, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva, és korlátozták a kínai távközlési cégnek eladható technoológiai termékek körét. Egyszerű fogyasztóként ebből többek közt azt érzékelhetjük, hogy a Huawei készülékein nem találhatók meg a Google szolgáltatásai és appjai.

A kereskedelmi embargó nem appok szintjén korlátoz, hanem az éppen hatályos szabály szerint tilos eladni Kínának, vagy engedélyhez kötött minden olyan csúcstechnológiás termék, amelyben az érték több mint 25 százalékát teszik ki az Egyesült Államokból származó alkatrészek. A kereskedelmi tárca ezt az értéket vitte volna le 10 százalékra a Huawei esetében, is kiterjesztették volna a hatályát a fogyasztói-elektronikai termékekre.

Ez igencsak rosszul érintette volna az amerikai vállalkozásokat, mert szükségtelenül zárta volna el őket egy nagy megrendelőtől, és az Huawei az amerikai alkatrészek hiányában csak más beszállítókat keresett volna, esélyt adva azoknak, hogy szépen megerősítsék a világpiaci pozícióikat.

(Wall Street Journal)

Rovatok