Index Vakbarát Hírportál

Mindenhová mesterséges intelligenciát visz a 6G

2020. január 24., péntek 18:40 | aznap frissítve

Egy hónap múlva kezdődik a barcelonai mobilkongresszus, ahol valószínűleg 5G-s eszközökbe botlunk majd minden sarkon, a japán mobilszolgátató Docomo viszont már most a 6G-ről beszél. Az egy évtizeddel előre tekintő mobilcég szerint a 6G mindenhová eljuttatja majd a mesterséges intelligenciás képességeket, és ami az 5G hálózatokon csak optimális esetben elérhető csúcssebesség, az a 6G-n már a garantált minimum lesz.

Némi magyarázatot is adott a Docomo arra, hogy mire lesz jó a mindenhová eljutó MI: a digitális hálózat begyűjti a világ minden adatát, és azokat feldolgozva visszajuttatja, hogy segítse a közlekedést, és villámgyorsan lehessen automatizálni folyamatokat. 

A Docomo szerint az MI olyan lesz a világnak, mint az emberi testnek az agy, és ebben az analógiában az 5G és 6G hálózat felel meg a kiterjedt idegrendszernek, amely az agy és a szervek közt szállítja az adatokat. Csak éppen mindez jóval nagyobb méretekben valósul meg.

Olyan elképesztő víziói is vannak a Docomónak, hogy a 6G alapú MI-nek hála majd virtuális holografikus orvosok konzultálnak majd a betegekkel, ami lehet, hogy drága mulatságnak tűnik, de bérezési szempontból kiszámíthatóbb, a valódi emberi orvosok pedig más feladatokra fókuszálhatnak.

Hogy meglegyen a hálózati sebesség és az alacsony válaszidő, a 6G már jócskán túllép a gigahertzes spektrumon, és a tervek szerint terahertzes frekvenciákon is megy majd a kommunikáció. 

(Venturebeat)

Rovatok