Index Vakbarát Hírportál

1100 ember halálához járulhatott hozzá a német atomerőművek leállítása

2020. január 25., szombat 14:58

Hosszú távon több kárt okozott, mint hasznot a német atomerőművek leállítása – írja a Wired. A csernobili, majd a fukusimai balesetek után a német zöld lobbi erős nyomást gyakorolt a kormányra, hogy az leállítsa az ország atomerőműveit. Sikerrel jártak és a korábbi 17 ilyen erőműből már csak hat működik.

Ennek azonban komoly következményei vannak. A UC  Berkley, a UC Santa Monica és a Carnegie Mellon Egyetem kutatói megvizsgálták, hogyan pótolta Németország a kiesett energiát, és mivel jár ez a pótlás. Arra jutottak, hogy a leginkább szénerőművekkel oldották meg, ami 36 millió tonna extra szén-dioxiddal jár évente. Ez 1100 ember szívérrendszeri- vagy légúti megbetegedéséhez, és ebből eredő halálához járulhatott hozzá.

Az emberáldozaton túl még a költségek is megnőttek, méghozzá évente 12 milliárd dollárral. A tanulmányuk szerint az atomerőművek biztonságos működtetése dollármilliárdokkal lett volna olcsóbb, és az atomenergia veszélyességét is túlbecsülik Németországban. A Carnegie Mellon közgazdásza, Akshaya Jha szerit az emberek azt hiszik, hogy sokkal veszélyesebbek, gyakoribbak és pusztítóbbak az atomerőművi balesetek, mint a valóságban.

Rovatok